Бялата отрова, която ни прави дебели и болни



01/07/2014

Рискът за появата на диабет тип 2 нараства с 1.1% за всяко повишение на дневния прием на захар в размер на 150 калории (това количество калории се съдържат в 2 супени лъжици захар), показаха резултатите от проучване, проведено в 175 държави.

Това означава, че увеличената консумация на захар (захарни изделия и безалкохолни напитки с добавена захар) е горивото, което води до глобалната епидемия (пандемия) от захарен диабет.

Посоченото количество захар и калории се съдържат в една кутийка недиетична газирана безалкохолна напитка.

Хората трябва да бъдат съветвани да консумират редовно чиста вода (чешмяна или изворна), плодове и зеленчуци, зърна и варива вместо готови сладкиши, безалхохолни газирани напитки и готови сокове с добавена захар, както и различни храни от типа джънк фуд (на английски junk food, буквално „храна-боклук“) като шоколадови десертчета, вафли, бонбони, сладолед, чипс или фаст фуд (закуски и захарни напитки, продавани във веригите за бързо хранене от американски тип) като пържени картофки, пържени пилешки крилца, понички (донъти), млечни шейкове и хамбургери с XXL размери...

През последните 50 години повишената достъпност на захарта е довела до допълнително увеличаване на дневния енергиен внос с поне 62 калории при всеки обитател на планетата, независимо от неговия пол или възраст.

Решенията на проблема с постоянното ни захаросване и угояване?

1. Производителите на безалкохолни напитки с добавена захар и на други готови храни с високо съдържание на захар или на други рафинирани въглехидрати трябва да сложат предупредителни надписи върху опаковките, че тези продукти водят до прием на допълнителни калории, които повишават риска за затлъстяване и диабет тип 2

2. Правителствата трябва да наложат данъци и такси с цел да се ограничи масовата консумация на напитки и храни от типа джънк или фаст фуд, особено върху по-големите опаковки, както и при тяхното продаване в училищни лавки и заведения за обществено хранене

3. Телевизионната реклама на тези надебелителни храни трябва да се ограничи, подобно на забраната да се рекламират цигари и алкохол