За комуникацията между лекари и пациенти


vd 01/04/2014

Най-мащабното международно проучване за изучаване на ранната комуникация между лекарите и пациентите с диабет тип 2 беше обявено от партньорите в областта на диабетните грижи – медицинските фирми Boehringer Ingelheim и Eli Lilly. То е разработено съвместно с Международната диабетна федерация (МДФ, IDF) и включва повече от 10 000 души с диабет тип 2 и над 6500 лекуващи ги лекари от 26 страни.

Очаква се резултатите от изследването да предоставят по-задълбочени данни за ранните разговори относно диагнозата; кога може да се наложи включване на допълнителна терапия, включително на инсулин; влиянието, което тези разговори биха имали върху общото състояние на пациента.

България е единствената страна от Източноевропейския регион, която е включена в проучването, с 50 общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и 100 пациенти с диабет тип 2.

“Диагностицирането на диабет тип 2 може да се окаже предизвикателен и емоционален период, който, разбираемо, че много хора намират за трудно преодолим. Осигуряването на необходимата в този момент подкрепа на пациентите, както и осъзнаването на прогресивната същност на заболяването и важността от самоконтрол от самото начало, са решаващи за успеха в дългосрочен план,” каза Анн Белтън, Вицепрезидент на IDF.

По данни за 2013, около 382 милиона хора по света страдат от захарен диабет, от които над 90% са с диабет тип 2.

Основните рискови фактори за развитието на диабет тип 2 (ДТ2) са наднорменото тегло и затлъстяването, както и наличието на първостепенни родственици (родители, братя и сестри), страдащи от това заболяване (генетична предиспозиция). Жени, които са развили диабет по време на бременност (гестационен диабет) или са родили голямо бебе (над 4 кг тегло), също са изложени на по-висок риск.

Определящо значение за появата на диабет тип 2 има и начинът на живот – нездравословно хранене (прехранване с калории и мазнини) и намалена физическа активност. Проучвания показват, че промяната в начина на живот (диета, която води до загуба на 7% от теглото, и редовна физическа активност) намалява риска за появата на диабет тип 2 с 58%. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава вероятността с 35-40%.

Симптомите (оплакванията), при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са: непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на теглото. При повечето от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Затова е важно при хора над 45 години и при всички с рискови фактори за появата на диабет тип 2 (посочени са по-горе в текста) да се провеждат профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на шест месеца и дори по-често.

Добрият контрол на кръвната глюкоза намалява усложненията на диабета с 35%. За да се постигне подобряване на контрола, е необходимо при всички хора с това заболяване да се провежда редовно измерване на нивото на кръвната глюкоза (захар) – с глюкомер и тест-лентичка или в лаборатория, както и измерване на нивото на гликирания хемоглобин А1с в лаборатория.

Нивото на гликирания хемоглобин трябва да се проверява на всеки три месеца (при постигането на стабилен контрол – измерването може да се провежда веднъж на шест месеца).

Лечението на диабета е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната глюкоза , така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. При хората с диабет тип 2 е важно да се следят още: артериалното кръвно налягане (измерване с апарат у дома, а не само в лекарския кабинет!), нивото на липидите (изследване в лаборатория) и телесното тегло.

При всички пациенти със захарен диабет е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини.

Назначава се и всекидневен двигателен режим. Международната диабетна федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата.