Контактни лещи вместо глюкомер


vd 01/04/2014

Интернет гигантът Google разработва „умни“ контактни лещи (на английски език „smart contact lens“) за очи, които следят нивото на глюкоза в сълзите. Между двата слоя на меките контактни лещите са поставени малък безкабелен чип и миниатюрен сензор за глюкоза. Сълзите достигат до вътрешността на лещата през миниатюрна дупчица.

Контактните лещи измерват нивата на глюкозата на всяка секунда. Предстои да се поставят и малки светодиоди (LED), които ще светват, когато нивата на глюкоза преминат определени граници. LED (от английските думи“ light-emitting diode“) е устройство, което се състои от два полупроводникови диода, които съдържат един или няколко излъчващи светлина кристали.

“Все още разработваме технологията. Извършихме множество клинични тестове, с които ще подобрим прототипа. Надяваме сe, че сме на път да открием нов начин за самоконтрол на диабета,” казват от Google.

Google работи с американската Агенция за храните и лекарствените средства, за да получи одобрение за пускането на лещите-глюкомер на пазара.

Вариант на лещите, измерващи нивата на глюкозата в сълзите, има и вградена миниатюрна камера. Тя може да помага на хора с диабет, които имат проблеми със зрението. Но защитници на човешките права се опасяват, че с подобни лещи ще могат да се правят снимки, без сниманият да разбере това…