В „Бърборино“ – единствената група за деца с диабет в България


vd 01/12/2013

Лъчезарна, сърцата, с многогодишен опит като учителка и директор, Соня Стратева ни посреща в единствената в България детска градина „Бърборино”, в която има специална група за деца с диабет.

Екипът на Клуб Д ще следи и в бъдеще този пионерски за страната опит, а сега ви предлагаме допълнения и редактиран разказ на Вероника Шербанова от offnews.bg (www.offnews.bg).

Детските градини и училищата се нуждаят от медици, обучени за работа с децата с диабет. Това заяви Соня Стратева, директор на столичната 124 целодневна детска градина “Бърборино”, в която се намира единствената в България група за деца с диабет.

В групата има 20 деца с диабет и осем без диабет, които са включени в нея по желание на родителите им, разказва Стратева. От децата с диабет има много отсъстващи всеки ден, тъй като ходят много често на лекар – на консултации, контролни прегледи. Затова решихме да включим и други деца, за да има приемственост между децата от групата.

Освен това по този начин ние бягаме от етикета “болни деца”. Тези деца ще отидат заедно на училище и когато едно дете с диабет извади инсулиновата си писалка, то няма да бъде наричано наркоман и няма да стряска околните, а напротив – самото дете и запознатите с диабета деца ще могат да разяснят на останалите за какво става въпрос.

Половината от децата с диабет са на инсулинови помпи, а другата поливина използват инсулинови писалки – много всок процент на използване на помпи, след като в България има общо само около 70 деца с тях!

Децата, а и родителите, се приобщават много лесно. Родителите си пишат, разменят мисли, съвети, опит, споделят проблемите си. През целия ден всички родители на деца с диабет са на разположение на телефон – комуникацията с тях е отлична. Учим децата, че това заболяване може да се случи на всеки.

За децата с диабет се грижат две медицински сестри, което е един минимум и е изключително малко. Какво се случва, ако се появи проблем при няколко деца едновременно или ако и двете медицински сестри са болни. Но тъй като отговорността е много голяма, когато търсим медицински сестри, почти всички се отказват, когато чуят, че ще трябва да се грижат за деца с диабет, споделя Стратева.

Аз много се радвам и че самите родители са много отворени към проблема, те много ни помагат. Всеки ден медицинските сестри се консултират с тях, когато нивата на кръвната глюкоза са високи. Затова ни трябва и лекар, който да е тук поне четири часа на ден, така и родителите ще са по-спокойни, когато ни оставят децата си.

Надяваме се здравното министерство да ни осигури един щат за лекар или поне още една медицинска сестра, тъй като това е крайно необходимо, коментира директорката на детската градина. Медицинските сестри са преминали през обучения за работа с деца с диабет. Но това е недостатъчно. Някой от тях имат желание за работа при нас, други – не.

Нашият вмъкнат коментар е, че за един пенсиониран педиатър с познания в областта на детския диабет няма да е проблем да посещава градината няколко пъти седмично. А за спонсор и дори за самите родители няма да е трудно да осигурят 500-600 лева на месец. Полза от присъствието на лекар ще имат и здравите деца…

За родителите също не е малък стресът. Те искат нивата на кръвната глюкоза на децата им да са добри, като разбира се, са готови на всичко, за да постигнат това.

Но имаме дечица, при които са измервани стойности от 22 или такива, които преди хранене падат на 1.8 ммол/л. Това за нас е не стрес, а ад. Затова започваме да звъним и да питаме какво трябва да направим, защото е друго да ни каже лекар, той да прецени, споделя Стратева.

Преди хранене стойностите на кръвната глюкоза при децата с диабет трябва да са 5-8 mmol/l (ммол/л), а два часа след хранене да са до 10.

Вечер преди лягане за сън нивата на кръвната глюкоза трябва да бъдат 6.7-10 ммол/л. Това са оптималните стойности, които се препоръчват в последните указания на Международната диабетна федерация (IDF) и на Международното общество по детски и юношески диабет (ISPAD): www.idf.org/sites/default/files/Diabetes-in-Childhood-and-Adolescence-Guidelines.pdf

Субоптимални са стойности на кръвната глюкоза преди хранене над 8 и след нахранване – над 10, а лош контрол, налагащ взимането на мерки, е налице при стойности преди хранене над 9 и след нахранване – над 14 ммол/л!

Субоптимални са стойности на кръвната глюкоза вечер преди лягане за сън под 6.7 или над 10-11 ммол/л, а лош гликемичен контрол, който налага мерки, е налице при нива под 4 или над 11 ммол/л.

При измерване на стойност над 14 ммол/л (хипергликемия) е необходимо да се проведе тест за кетонови тела в урината с тест-лентичка, особено при малките деца и при децата с инсулинови помпи.

Обикновено, при високи стойности на кръвната глюкоза са налице и типичните симптоми на хипергликемия като: често уриниране, жажда, нощно напикаване, болки в корема, гадене и повръщане.

Измерването на ниво на кръвната глюкоза 3.9 ммол/л или по-ниско е показател за хипогликемия (ниска кръвна глюкоза)!

При измерване на кръвна глюкоза по-ниска от 3.9 ммол/л при дете с диабет, което е в съзнание, се препоръчва да се дадат през устата бързоразграждащи се въглехидрати (захар, пчелен мед или подсладена със захар безалкохолна напитка) в количество 0.3 грама на килограм тегло (0.3 г/кг) или това означава общо 9 грама въглехидрати при деца с тегло до 30 кг или 15 грама при деца с тегло 50 кг. След 10-15 минути се проверява отново кръвната глюкоза, и ако стойността остава ниска (под 5.6 ммол/л), се дава допълнителна закуска с бавноразграждащи се въглехидрати (плод, пълнозърнест хляб или мляко).

При поява на тежка хипогликемия (обърканост, нарушено съзнание, припадък), грижещите се за деца с диабет трябва да могат да инжектират глюкагон.

Малките деца (под петгодишна възраст), поради незрялост на централната нервна система, са най-застрашени от нежелано влияние на хипогликемията върху функцията на мозъка.

Грижещите се за малки деца с диабет трябва да бъдат наясно, че промените в поведението или появата на раздразнителност и агресивност могат да бъдат симптоми на хипогликемия (ниска кръвна глюкоза).

При възникването на подобни симптоми трябва да се провери нивото на кръвната глюкоза и, при измерване на по-ниска от 3.9 ммол/л стойност, да се предприемат незабавни мерки за овладяване на състоянието чрез прием на въглехидрати през устата. Малките малчугани не могат да разпознават алармиращите прояви на настъпващата хипогликемия и не могат да изразят словестно неразположението си, което увеличава риска за тежка хипогликемия.

Друг проблем, пред който се изправят родителите на децата с диабет и медицинските специалисти в детската градина, е, че малко деца имат инсулинова помпа. Причината е, че Здравната каса не покрива разходите за тях. Те струват между 6000 и 10 000 лева, като всеки месец има и до 250 лв. разход за консумативи. НЗОК осигурява инсулинови писалки, инсулин и 1100 тест лентички за глюкомер (това прави средно по три лентички на ден, които са недостатъчни, тъй като при поява на остро заболяване, което често води до влошаване на гликемичния контрол, или при съмнение за хипогликемия са необходими допълнителни измервания; децата на интензифициран инсулинов режим трябва да провеждат 4 до 6 измервания на кръвната глюкоза дневно).

Инсулиновите помпи са от изключителна помощ както за родителите, така и за нас. Не се налага например вечер да се будят децата, за да им се постави инсулин. Количествата инсулин могат да се регулират, а при проблем, устройството сигнализира, уточни Стратева.

Работата ни е трудна и защото в групата има деца на различни възрасти – на 4, на 5, на 6 години. Това е създава проблеми за педагогическите специалисти, които трябва да преподадат учебно-възпитателното съдържание. Но децата са изключително дисциплинирани и се справят с лекота с всекидневния режим, през който преминават.

Когато децата идват сутрин, те вече са закусвали в 7 часа у дома. Родителите идват с дневниците, с устройствата за измерване на кръвната глюкоза и споделят как е минала предишната вечер, нощта, сутринта.

Няколко пъти на ден на децата се измерват стойностите на кръвната глюкоза. Хранителният режим и инсулиновата терапия се назначават от лекуващия лекар. Първостепенна задача на медицинските специалисти в градината е да се постигне добър баланс между храната и инсулина.

Затова тези пикови часове на хранене и поставяне на дозата инсулин са натоварващи, изискват концентрация и време. В рамките на 30 минути трябва да се обслужат 10-20 деца. За което се изисква всеотдайност и достатъчно на брой специалисти. Нашата закуска в групата е в 10 часа, като преди това се измерват нивата на кръвната глюкоза.

В дневния режим е включена и редовна двигателна активност, а винаги когато е топло, ги извеждаме в двора. Стремим се да спазваме балансиран режим на хранене при всички деца, както и закаляване.

Обядват, след това има следобеден сън и, отново, измерване на кръвната глюкоза. След обед има и избираеми допълнителни педагогически услуги, а между 17.30 и 18.30 часа родителите гледат да си вземат децата, защото в 19 часа е първата им вечеря. Те имат и още една, малка вечеря, в 22 часа.

В 124 детска градина децата преминават през едно своеобразно обучение всеки ден и някои от тях вече успяват сами да измерват нивата на кръвната си глюкоза.Това е особено важно за по-големите деца, на които им предстои скоро да тръгнат на училище, а там проблемът е много голям поради липсата на медицински специалисти.

Това е друг проблем – няма приемственост между нас и училището. Една майка ми обясняваше, че трябва да ходи през междучасията за да измерва кръвната глюкоза на детето, че училищната сестра отговоря за 700-800 деца, коментира Стратева.

Здравното министерство трябва да обърне внимание и да има специалисти както в детските градини, така и в училищата, защото броят на децата с диабет се увеличава, категорична е тя.

За момента 124 ЦДГ е единствената в Столицата и страната, в която има обособена група за деца с диабет. Правени са опити да се направят подобни групи и на други места – в ж.к. Младост в София и в Пловдив, но са неуспешни, защото не успяват да намерят медицински специалисти.

По данни на Българското сдружение по детска ендокринология (www.bnsde.org) броят на децата с диабет в България е между 1500 и 2000. Точният брой не е ясен, тъй като все още няма регистър на хората с диабет.

Групата, профилирана в грижи за деца с диабет, в „Бърборино” е създадена преди 16 години по идея на доц. д-р Калинка Коприварова, тогава началник на Клиниката по ендокринология, диабет и клинична генетика в Педиатрията, според публикация в уебсайта diabetnews.bg (www.diabetnews.bg).

Решението на доц. Коприварова да реализира идеята си именно в 124 ЦДГ не е случайно. Градината се намира в непосредствена близост до сградата на Специализираната болница за активно лечение на детски болести.

Стратева подчертава, че това е изключително важно обстоятелство, тъй като през годините на екипа на градината се е налагало нееднократно да търсят помощ по спешност в болницата и тяхната компетентна консултация. Тя специално подчертава и чудесната работа с новата ръководителка на клиниката доц. д-р Мая Канстантинова и екипа й.

Малките децата най-често не се осъзнават като болни и не си дават сметка за симптомите на висока или ниска кръвна глюкоза, както това правят по-големите.

Те просто казват, че ги боли главичката или коремчето, че са жадни или че много им се пишка. По тези сигнали се ориентират за състоянието им и възпитателките и медицинските специалисти в градината.

Децата с диабет тип 1 в градината се хранят по четири пъти на ден. По решение на директорката и училищното настоятелство, менюто на болните и здравите деца е уеднаквено до максимална степен. Менюто за децата с диабет се изготвя от медицинските специалисти на групата. Всички необходими продукти се заявяват на фирмата доставчик.

Препоръчителната хранителна диета за децата с диабет е изключително балансирана и здравословна и персоналът от кухненския блок се старае всички деца в градината да могат да се наслаждават на еднакви вкуснотии, макар и приготвени от него по различен начин и разпределени от сестрите в различни по размер порции.

В менюто на децата често присъстват плодове, които са осигурени по държавната схема „Училищен плод”, както и зеленчуци, част от които, макар и малка, са отгледани от самите деца, техните родители и възпитатели в специалната био градинка в двора на детската градина.

В градината е изграден малък физкултурен салон, оборудван с велоергометър и бягаща пътека, който често е посещаван от децата и извън предвидените по програмата часове за спорт. Големи са и площадките за игра на открито, където може да се види и логото на един от спонсорите на градината – Ново Нордиск. Малчуганите могат да се запишат и на допълнителни занимания по футбол и плуване и да участват с връстниците си в зелени и бели училища.

Стратева изказва специални благодарности за разбирането и помощта към столичната кметица Фандъкова и кмета на община Красно село Църноречки.

За място в „Бърборино” не се кандидатства през информационната система за обслужване на детски градини към Столичната община. Оказва се, че родителите научават за съществуването на детската градина най-вече един от друг или биват насочвани към нея след изписване на децата от болнични заведения.

Парадоксално, но въпреки хроничния недостиг на места в детските градини в София, в Бърборино няма върнато дете с диабет, което родителите искат да запишат. При това за тези деца градината е безплатна, разходите се поемат от бюджета на общината.

Защо тогава няма огромен наплив? Най-вероятно защото на родителите е сложно да организират два пъти дневно транспорта на децата си от по-отдалечените квартали, а някои и се притесняват, че детската градина не е най-подходящото място за детето им с диабет тип 1…

Документите, които трябва да се представят при кандидатстване, са акт за раждане, епикриза, хранителен режим и заявление по образец . Приемът е целогодишен, по приоритет. Липсата на яслена група също се явява голяма пречка.

Стратева си спомня с болка как й се е наложило да откаже на самотна млада майка да приеме 2.5-годишното й дете (в групата се приемат деца от три до седем години), въпреки отчаяните й молби и признанието, че е принудена да работи целодневно, за да набави необходимите консумативи за детето си, а не знае на чии грижи да го повери.

Притесненията на директорката са свързан и с друг, изключително съществен проблем в градината – няма желаещи учители, дипломанти и дори студенти, които да искат да се нагърбят с тежките отговорности по грижите за деца с диабет и работа в смесена група. Липсата на нови попълнения принуждава и една от медицинските сестри да продължи да работи в градината след пенсионирането си.

Възпитателките и медицинските сестри са обучени да измерват кръвната глюкоза с глюкомер и тест-лентичка и да поставят инсулин на най-малките, докато по-големите деца в предучилищна възраст могат да се самообслужват и го правят без притеснение пред здравите си връстници, защото на всички тях се обяснява, че диабетът не е болест, а особен начин на живот, към който трябва да се подхожда не с присмех или съжаление, а с разбиране и съпричастност.

Професионална мечта на Стратева е градината да формира основните навици на мислене, поведение, комуникация и хранене при децата. Да има още по-голяма отговорност, грижа, разбиране и пълноценно сътрудничество между педагогическата колегия, медицинските специалисти и семейството. И да подарим на децата ни един по-добър свят!

Повече информация за 124 детска градина можете да прочетете онлайн на:

http://124cdg.eu/diabetna-grupa

www.diabetnews.bg/14186/index/itemId/1681/publicationsPage/47

www.diabetnews.bg/14186/index/itemId/1684/publicationsPage/47

Мария ШУМАРОВА

Novo Nordisk