Успешна година за детската диабетна асоциация


vd 01/12/2013

Коледен базар във фоайето на театър „Димитър Димов” в Кърджали от 21 до 28 декември с безплатно измерване на нивата на кръвната глюкоза на всички желаещи, е последното от много събития за 2013, организирани от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДД).

През 2013 година, на велики четвъртък, за пореден път бе организирано боядисване на яйца за здраве в Пловдив в храм „Св. Богородица”, в Стара Загора и Варна. Кошници с боядисани яйца бяха отнесени в детските отделения на болниците в тези градове.

На 1 юни в Пловдив в „Цар Симеонова градина” се състоя детски празник за децата от цялата страна, в който участваха и малчугани без диабет. Организиран бе и конкурс за детска рисунка с подкрепата на Мария Капон от Единната народна партия, както и на фирми, които са заставали и друг път с финансовата си подкрепа зад проявите на асоциацията.

Летният профилактичен лагер за деца с диабет бе проведен отново през юли на Пампорово в хотел „Белмонт”, където бяха създадени и всички условия, необходими за профилактиката на диабета.

По време на лагера присъстващите лекари специалисти провеждаха обучение за децата, младите хора и родителите. Всяка седмица в рамките на два дни пристигаше диетологът Галя Вутова за обучение, свързано с начина на хранене и прием на инсулин. Във всяка смяна се измерваше и гликираният хемоглобин на децата.

През ноември бяха организирани срещи за измерване на кръвната глюкоза в цялата страна. Асоциацията участва и в международното изложение Медикус Денто Галения. На щанда, който беше предоставен от Международен панаир Пловдив, се измерваха безплатно всеки ден нивата на кръвната глюкоза на желаещите и се даваха консултации от лекари специалисти.

Третата Национална конференция на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет се състоя между 8 и 10 ноември, с участието на повече от 250 деца и семейства от цялата страна. Изнесени бяха лекции от лекари-специалисти и от млади хора, живеещи с диабет вече повече от 25 години. По време на конференцията бе дискутиран начинът на живот на хора с диабет в миналото и днес.

Най-голямото постижение за тази година за хората с диабет в България бе увеличението от 1 януари 2013 година на броя тест-ленти за пациенти над 18-годишна възраст на интензифицирано инсулиново лечение (от 150 за година на 300).

Това се случи благодарение на усилията на асоциацията ни, на Българска асоциация Диабет (БАД) и на националните консултанти по ендокринология. Другата добра новина, е че най-накрая ще бъде изработен регистър за хора с диабет, като в работата по този проект отново участваха Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, БАД и националните консултанти (финансирането на регитъра е по норвежка програма за подпомагане на България).

Novo Nordisk