„Приказки без край” донесоха усмивки на 3000 деца в болници


vd 01/12/2013

Националната инициатива „Приказки без край“, която е насочена към подобряване на болничния престой на децата с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори, се провежда в 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе и е обхванала вече 3000 малки пациенти.

Резултатите от първата година на проекта, започнат от фармацевтичната фирма ГлаксоСмитКлайн, бяха отчетени през декември в Специализираната болница за активно лечение на детски болести – София (СБАЛДБ www.detskabolnica.com).

Хоспитализираните деца се чувстват по-спокойни в болницата с помощта на приказките, музикалните игри, театралните постановки и честването на празниците. Потапянето в света на приказките и забавленията помага на малките пациенти и на техните родители да приемат по-леко престоя и лечението в болницата. „Приказки без край“ правят по-естествена и връзката между децата, родителите и терапевтичните екипи.

„Поставянето в среда, близка до домашната, позволява на децата да се почувстват по-спокойни и да съдействат активно при лечението“. Това носи спокойстве в работата на лекарите и сестрите и повече сигурност на родителите“, отбеляза психологът на СБАЛДБ – София д-р Румяна Милушева.

Според проф. д-р Радка Тинчева, началник на клиника в лечебното заведение, „когато заговорим за болници, лечение и заболяванията при децата, сме свикнали да се натъжаваме и да правим асоциации непременно с нещо много лошо. Усмивките, които аниматорите провокират у децата с приказки, песнички и различни забавни занимания, допринасят за позитивната атмосфера в нашата болница“.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. д-р Владимир Пилософ сподели, че „е доказано, че системното използването на подобни методи води до по-бързо възстановяване на децата в болнична среда. У нас има очевидно закъснение в системното внедряване на подобна практика в педиатричните отделения“.

Събитието в СБАЛДБ – София продължи с предколедно празненство за малките пациенти, в което актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов – Бате Енчо се забавляваха заедно с децата и украсиха Коледно дръвче. Накрая звездите поднесоха и подаръци на всички малчугани.

Novo Nordisk