Предпразнично за работата на БА Диабет


vd 01/12/2013

Точно преди коледните и новогодишните празници, новата председателка на Българска асоциация диабет (БАД) Светла Алексиева разказва за резултатите от работата на асоциацията:

По програмата хранене на социално слаби диабетици в страната са раздадени безплатни пакети храна на 4354 души, които са членове на БАД, а по програмата противогрипно ваксиниране, на членове на асоциацията са раздадени безплатни ваксини на 5312 човека!

Със съдействието на спомоществователи е организиран скрининг за измерване на гликиран хемоглобин в София, Смолян, Плевен, Сливен, Варна и др. Скрининг за измерване на кръвната глюкоза, с цел ранно откриване на захарен диабет, е проведен в много градове и села, където има секции на БАД.

По повод на месеца за борба с диабета (ноември) дружествата-членове на БАД са организирали по места над 100 обучителни семинари.

Специално посветени на Световния диабетен ден (14 ноември) бяха два национални обучителни семинара с участието на видни български лекари и на специалисти ендокринолози (с Младежката секция към БАД и с председателите на дружества на БАД от цялата страна).

През 2013 година Българска асоциация Диабет продължи да развива и международната си дейност. Дружеството в Сливница се побратими с диабетната организация в Цариброд (Сърбия). Организирани бяха и много трансгранични и срещи и международни прояви в различни градове. БАД участвува с двама делегати в работата на конгреса на Международната диабетна федерация (IDF) в Мелбърн (Австралия).

БАД участвува в работната група за изготвянето на национален диабетен регистър към Министерство на здравеопазването. През октомври (като член на работната група по Конвенциата за правата на хората с увреждания) бяхме активни участници в международен семинар, организиран от Министерството на труда и социалната политика. На семинара присъстваха представители на Германия и Австрия.

След десетилетия на борба, през ноември постигнахме един малък, но важен успех – осигуряване на 300 безплатни тест ленти за хората над 18 години с диабет на интинзитифицирано инсулиново лечение (за добър контрол на кръвната глюкоза те би трябвало да получават безплатно поне 1460 лентички…).

Въпреки това, бих искала да благодаря от името на БАД на НЗОК, Здравната комисия към парламента, здравното министерство и не на последно място на видни наши ендокринолози като проф. Цветелина Танкова, доц. Калинка Коприварова и др., които ни покрепиха. Благодарим и на подкрепата на председателя на Детската диабетна асоциация Елисавета Котова.

За контакти:

Светла Алексиева

Председател на БАД

София 1233, ж.к. Банишора

ул. Подполковник Калитин, бл. 20

тел.: 02 9310779,

факс: 02 8326175

е-майл: badiabet@abv.bg , сайт: www.badiabet.com

Нашият/ваш вестник Клуб Д се разпространява до всичките 140 регионални и местни организации на БАД. Голямата ни молба към всички членове на тези дружества, и особено към ръководствата им, е да ни изпращат редовно информация за събитията и проявите, които организират, за проблемите и успехите им.

Така Клуб Диабет ще може още по-добре да изпълнява ролята си на платформа за обмен на опит, за популяризиране на постиженията на диабетната общност в България, за правилно адресиране на проблемите.

При създаването на ново дружество, моля, информирайте вестника или директно или чрез БАД, за да ви включим в нашия списък за разпространение на Клуб Д. При нужда от допълнителни бройки на вестника, моля, пишете ни.

Пропусналите броеве на Клуб Д могат да ги получат от редакцията на вестника на тел.: 02/822 04 18 или на адрес София 1303, ул. Осогово 60. Пълното съдържание на вестника за последните 14 години можете да намерите онлайн на www.spisaniemd.bg

Novo Nordisk