Обучението постига същия резултат като лекарствата при диабет тип 2



01/12/2013

Хора с диабет тип 2, които посещават редовно групови обучителни занимания, постигат подобрение на контрола на заболяването си, сходно с това на техни събратя по съдба, които се лекуват с медикаменти за понижаване на кръвната глюкоза, показаха резултатите от проучване, публикувани в американското списание American Journal of Medicine.

Всекидневният контрол на диабета с диета и физическа активност и възможността диабетиците да обменят опит един с друг са били основната цел на груповите занимания, организирани в болница за военни ветерани.

Груповите занимания на диабетиците (продължаващи 90 минути) са включвали обсъждане на резултатите от самоизмерванията на кръвната глюкоза и от изследванията на гликирания хемоглобин и консултации с диабетен екип, състоящ се от лекар, диетолог и диабетна сестра.

Разговорите с други диабетици са помогнали на много от пациентите да приемат по-лесно преминаването към инсулиново лечение, да спазват по-стриктно предписания им терапевтичен режим, да се хранят по-здравословно, да се включат в различни занимания с редовни физически натоварвания, както и да провеждат редовни профилактични прегледи за ранно откриване на усложненията на очите, нервите и бъбреците.

„Обучението при диабет не е елемент на лечението, то е самото лечение… Пацентите, които знаят най-много, живеят най-дълго...“, е бил убеден д-р Елиът Джослин (Elliott Joslin, 1869-1962) - основател в САЩ на световноизвестния диабетен център, който днес носи името на този диабетолог (www.joslin.org)*.

„Докато не приемем пациента като равен, отговорен и ефективен партньор, нашите академични усилия няма да могат да постигнат очакваните добри резултати в диабетните грижи“.

Д-р Джослин е американски лекар, който е поставил основите на трите елемента за борба с диабета: грижи (лечение), обучение (на пациентите и грижещите се за тях медицински специалисти и членове на семейството) и наука (изследвания). Той е признат за световен доайен на диабетологията и пионер в диабетното обучение.

Ето още какво ни е завещал д-р Джослин, който е доживял 92 години, две трети от които са били посветени на борбата с диабета:

„..Диагностицирай диабета рано - лекувай състоянието усърдно - стремежът е да го озаптим…”

„… Аз вярвам, че водещата причина за ранното развитие на атеросклерозата при диабет, достигнал до напреднала възраст, е излишеството на мазнини - излишество на мазнини в тялото (затлъстяване), излишество на мазнини в диетата (прехранване), излишество на мазнини в кръвта. Поради това излишество се развива диабет и от това излишество умират диабетиците - по-рано от кома, а сега от атеросклероза….” (1927 година).

* През 1952 година д-р Джослин и неговите сътрудници основават в САЩ Клиниката на Джослин (Joslin Clinic). През 1968 година тази клиника се обединява с диабетна фондация, като новата организация е наречена Joslin Diabetes Foundation. През 1981 година фондацията е преименувана на Joslin Diabetes Center. Това здравно заведение се занимава с обучение, научни изследвания и лечение на хората с диабет. То е филиал на Харвардския медицински университет и „светая светих“ на световната диабетна наука и практика.

През 1987 година стартира програма за отваряне на нови диабетни центрове, използвайки същия модел. Днес, общо 25 дъщерни диабетни центрове на Джослин действат не само в САЩ, но и в страни като Бахрейн и Канада.

През 1998 година е поставено началото на иновативна обучителна програма за подобряване на диабетните грижи в световен мащаб. Част от тази инициатива е програмата за телеофталмология, наречена Joslin Vision Network - JVN (www.joslin.org/joslin_vision_network.html).

Тя е предназначена за подобряване на ранната диагностика и на лечението с лазерна терапия на диабетните усложнения с помощта на телемедицина (направление на съвременната медицина, което е основано на използването на компютърните и телекомуникационните технологии за обмен на медицинска информация между специалистите в цял свят с цел повишаване на качеството на диагностиката и лечението на отделните пациенти).