Двигателната активност помага колкото лекарствата срещу сърдечносъдови заболявания


vd 01/12/2013

Редовното спортуване или поне активното физическо движение предпазват от сърдечносъдови заболявания колкото и лекарствата, показаха резултатите от проучване, публикувани в едно от най-авторитетните специализирани медицински списания в света – British Medical Journal.

Учени от американските университети в Станфорд и Харвард, и от британското London School of Economics не са открили статистически значима разлика между използването на медикаменти и физическа активност при пациенти с коронарна болест на сърцето или предиабет.

Сърдечносъдовите заболявания са „убиец номер едно” в света и водят до 17 милиона смъртни глучая годишно.

Новото проучване е поредно доказателство за ползите от редовната двигателна активност. Според Световната здравна организация (СЗО), обездвижването е четвъртата водеща причина за смъртност в света и е самостоятелно отговорна за 3.2 милиона смъртни случая.

СЗО твърди, че умерената физическа активност (разходки, колоездене и несъзтезателно практикуване на различни спортове) намалява риска за повечето сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, рак на гърдата и на дебелото черво, депресия, остеопороза (изтъняване и чупливост на костите)…

В САЩ, където се очаква над 50% от хората да бъдат със затлъстяване след 2030 година, само 48% правят редовно физически упражнения…

Novo Nordisk