Бившите спортисти страдат по-рядко от диабет тип 2


vd 01/12/2013

Недостатъчната физическа активност и генетичната предразположеност се смятат за водещи причини за развитието на диабет тип 2.

Група от бивши професионални атлети, разделени в три подгрупи в зависимост от практикувания от тях спорт – за издръжливост, силов и смесен, са били подложени на орален глюкозен толерантен тест за изключване на предиабет и диабет тип 2. Резултатите са били сравнени с тези при техни връстници, които не са имали активна спортна кариера.

Бившите спортисти са се оказали с 28% по-нисък риск за диабет тип 2. Най-защитени са били атлетите, упражнявали спорт за издръжливост – 61% по-нисък риск, докато в останалите две групи активно спортували рискът е бил по-нисък със съответно 21 и 23%.

При спортистите-ветерани е било установена и значимо по-малка честота на предиабетното състояние нарушен глюкозен толеранс, показват резултатите от това проучване, публикувани в специализираното издание на Европейската асоциация за изучаване на диабета – списание Diabetologia.

Изводът е, че младите хора не трябва да водят заседнал начин на живот, ако искат да се предпазят от появата на диабет тип 2 по-късно през живота им.

Всички хора, независимо от възрастта им, е добре да се движат умерено, но редовно, което означава 30-45 минути всеки ден. Бързото ходене в парка е достатъчно добро решение, особено при по-възрастните.

Novo Nordisk