Най-дълго живеещата с диабет тип 1 в света е на 84 години


vd 01/11/2013

В навечерието на Коледа и Нова година всички търсим вдъхновение и мотивация. За хората с диабет това би трябвало да бъде Уинсъм Джонсън от Нова Зеландия, която е била диагностицирана с диабет тип 1 преди 78 години, когато е била само на шест!

Днес Джонсън има четири деца, осем внуци и седем пра-внуци (очаква още един много скоро). А при поставяне на диагнозата й е била предупредена, че няма да може да има деца…

Според нейната диабетна сестра Раб Бъртън, тайната на дълголетието и доброто здравословно състояние на Джонсън е в изключително стриктното спазване на хранителен и двигателен режим.

Съветът на Джонсън към всички диабетици и особено към по-младите е „да не ядат вредни храни”.

Сред мъжете лидер е Спенсър Уолъс, диагностициран през април 1931 година, когато е бил на седем години. 82 години по-късно той все още редовно играе голф и прави дълги разходки, а е вече на 89!

Той твърди, че най-важни за дълголетието му са „подкрепата на близките (първо на майка му и след това на съпругата му), както и редовните физически упражнения”.

Уолъс си спомня добре дните, когато е изварявал инсулиновите спринцовки (бутало, основна част и игла) за поне три минути и е измервал нивото на глюкозата в урината преди всяко хранене и преди лягане като е смесвал 10 капки вода с пет капки урина и е добавял таблетка Clinitest.

Над 2900 души, живеещи с диабета по-дълго от половин век, са наградени от Диабетния център Джослин в САЩ със златен медал за триумф на човека и медицината (www.joslin.org/diabetes-research/medalist_program.html), като 28 сладки ветерани са отличени за куража си да живеят със заболяването в продължение на 75 години.

Около 400 златни медалисти участват доброволно в проучване на Joslin центъра за дългосрочните усложнения на диабета (на снимката).

Ако вие живеете с диабета вече повече от 50 години, моля, пишете ни или ни се обадете. Бихме искали да публикуваме на страниците на нашия/ваш вестник ваш разказ, който ще е много интересен за всички страдащи от захарна болест.

Novo Nordisk