Делфините „управляват” диабета


vd 01/11/2013

Делфините също страдат от диабет тип 2, но организмите на тези бозайници имат способността да „включват и изключват” заболяването, като това им помага да преживяват периоди с недостиг на храна и гарантирайки, че мозъците им имат достатъчно глюкоза (енергия) до следващото хранене, според учени от National Marine Mammal Association в Сан Диего, Калифорния.

Когато гладуват, бутилконосите делфини (на снимката) са резистентни на инсулина. Глюкозата не се eлиминира от кръвта и мозъците им продължават да получават енергията й. След нахранване, те изключват резистентността и нивата на кръвната им глюкоза се контролират отново.

Откритието може да доведе в бъдеще до създаването на нови средства за управление на диабет тип 2, а дори, може би, и до лечение за заболяването. Обяснението на учените е, че инсулиновата резистентност е всъщност защитен механизъм, възникнал в хилядолетната човешка еволюция и помагал на древните хора да оцеляват през дългите и гладни зими. Проблемът е, че, с появата на хранителното изобилие, механизмът за включване и изключване на глюкозния контрол е изчезнал…

„Научавайки” се отново да контролираме как тялото ни използва глюкозата, би помогнало да избегнем пандемията от диабет тип 2. И, естествено, изследователите обещават, че няма да използват живи делфини в по-нататъшните си проучвания, а само кръвни проби, които се взимат редовно от делфини, държани в плен.

Novo Nordisk