Дебели и болни


vd 01/11/2013

България е на трето място по наднорменото тегло и затлъстяване сред децата в предучилищна възраст, показаха резултатите от европейско проучване. 14% от всички деца между пет и шестгодишна възраст са с наднормено тегло или със затлъстяване.

В проучването (изследвани са 7000 деца от 300 детски градини в Полша, Испания, Гърция, България, Германия и Белгия) участва и български екип от Медицинския университет във Варна.

Българските семейства имат най-много деца с екран в стаята им (70% имат телевизор и 44% компютър). За шестте държави процентът е средно 25%, а в Германия – страната с най-малко затлъстели малчугани – телевизор в стаята си гледат само 6% от децата.

Според ръководителя на проучването, д-р Маниос, в повечето държави няма ясни насоки за здравословно хранене, активно движение и игра на малчуганите, а връзката между заседналия начин на живот (гледане на телевизия) и последващото затлъстяване е потвърдена от учените. Заключението му е, че „телевизори в спалните и нездравословни междинни закуски в кухнята са лоша идея”.

Съветът му към родителите е да помнят, че са модел за подражание, копиран от децата им, включително по отношение на хранене и двигателна активност.

Проучването е финансирано от Европейската комисия и включва изработване на програма, която да подпомогне детските градини от шестте европейски държави, да промотира здравословното хранене, пиенето на вода вместо на газирани безалкохолни напитки, физическа активност и ограничаване на заседналия начин на живот сред децата.

Novo Nordisk