300 тест-ленти годишно за възрастните на интензифицирано лечение


vd 01/11/2013

След 20-годишна борба и увещания, най-сетне хората с диабет в България, които са на възраст над 18 години и са на интензифицирана инсулинова терапия, ще имат право на 300 безплатни тест-ленти годишно за самоизмерване на нивата на кръвната глюкоза.

С решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от ноември, бройката на тест-лентите за тази група беше увеличена от 150 годишно на 300, като увеличението е валидно от 1 януари 2014 година.

Диабетиците на конвенционално лечение ще продължат да получават по 150 безплатни лентички годишно, а децата до 18 години, които са на интензифицирана инсулинова терапия, както и бременните диабетички имат право на 1100 безплатни тест-ленти всяка година, както бе досега.

И докато се радваме на тази частична промяна, нека все пак припомним, че става дума само за 300 лентички, при 365 дни в годината. А при интензифицирано лечение, нивата на кръвната глюкоза трябва да се измерват неколкократно всеки ден…

Според специалистите, хората с диабет на интензифицирано инсулиново лечение, трябва да измерват кръвната си глюкоза преди всяко основно хранене и вечер преди лягане, което означава най-малко четири измервания дневно.

Нужда от контролно изследване има при съмнение за хипогликемия, тъй като това е единственият начин за нейното потвърждаване. По-чести измервания се налагат и по време на остро заболяване или на стресова ситуация, тъй като тогава има по-висока опасност за влошаване на гликемичния контрол поради повишаавне на инсулиновите нужди. Или накратко, броят на тест-лентите, които са необходиим на един диабетик на интензифициран инсулинов режим, са около 1500 на година.