За профилактиката на диабета


vd 01/09/2013

Международната диабетна федерация (International Diabetes Federation – IDF) публикува на уебстраницата си www.idf.org подробна информация затова какво представляват различните типове диабет, както и мерките за превенция (профилактика) на заболяването и на неговите усложнения. Тази информация е част от петгодишната кампания, посветена на обучението и превенцията на диабета, с цел да защитим бъдещето си. Публикуваме най-важното от нея.

На настоящия етап, появата на диабет тип 1 не може да бъде предотвратена (няма доказано ефективна профилактична мярка). Фактори на околната среда, които остават все още ненапълно уточнени, отключват реакция на имунната система, която постепенно разрушава собствените инсулин-произвеждащи клетки в панкреаса (автоимунно заболяване). Продължават научните проучвания, в които се изследват различни методи и средства за блокиране на този процес.

Диабет тип 1 обикновено се изявява внезапно и драматично (поради абсолютния дефицит на инсулин, което води до метаболитна катастрофа), докато симптомите на диабет тип 2 често могат да бъдат леки или да липсват напълно, което прави откриването на този тип диабет трудно в началото.

Поради липсата на собствена продукция на инсулин при хората с диабет тип 1, този хормон трябва да бъде набавян отвън (чрез подкожни инжекции или с инсулинова помпа). От този тип на заболяването страдат около 5-10% от всички диабетици.

Диабет тип 2 може, обаче, да бъде избегнат при много от случаите чрез поддържането на здравословно тегло и умерена, но редовна физическа активност. Този факт бе потвърден от клинични проучвания, проведени в Китай, Финландия и САЩ. Ако не се предприемат мерки за първична профилактика на диабет тип 2 още сега, то здравните системи няма да могат да се справят с епидемията от диабет, особено на фона на застаряване на населението и увеличаване на дела на хората в пенсионна възраст. (Бел ред. Тези демографски и епидемиологични факти означават растяща вълна от диабетици от една страна, а от друга – намаляваща постоянна работна сила, която да осигури достатъчно свежи финансови постъпления в здравноосигурителните фондове за гарантиране на доживотно лечение и рехабилитация на хронично болните. От трета страна – лекарствата и медицинските услуги и апаратура поскъпват постоянно, което означава допълнителни разходи, на фона на очертаващи се по-ниски приходи…)

Поради това, е много важно да се инвестира в програми за първична превенция (профилактика) на диабет тип 2 чрез обучение на населението за предпазване от заболяването, както и за ранно откриване на хората с повишен риск за неговата поява.

Това може да спести финансови средства в бъдеще в следствие на отлагане или забавяне на изявата на диабет тип 2 и съответно – на неговите усложнения.

Международната диабетна федерация публикува Консенсус за превенция на диабет тип 2 през 2007 година, който предлага три прости стъпки:

1. Всички хора, които са застрашени да развият диабет тип 2, трябва да бъдат откривани активно чрез попълването на лесен въпросник за оценка на рисковите фактори като възраст, обиколка на талията, семейна история, анамнеза за сърдечносъдово заболяване и за гестационен диабет (при жените)

2. След тяхното откриване, хората с висок риск за диабет тип 2 трябва да проведат изследване на кръвната глюкоза с цел установяване на предиабетни състояния като нарушена гликемия на гладно и/или нарушен глюкозен толеранс. Мерките за профилактика трябва да са насочени към пациентите с тези състояния с цел да се намали или да се забави във времето изявата на диабет тип 2.

3. Отслабването на тегло и редовната умерена физическа активност могат да помогнат за отлагане на изявата на диабет тип 2. Активното ходене пеша поне 30 минути всеки може да намали риска с 35-40%! Подходящи са и плуването, колоезденето и танците. (Бел. ред. Регионалните и локалните диабетни организации се призоват да инициират или поне да участват в обществени инициативи, които са насочени към повишаване на двигателната активност на населението, а не в седянки, придружени от хранителни почерпки на членовете си).

При захарен диабет панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин или нашите клетки (в мускулите и черния дроб) не могат да използват ефективно инсулина, което води до повишаване на нивата на глюкозата в кръвта – състоянието се нарича хипергликемия.

Повишените дълготрайно нива на кръвната глюкоза, дори и предиабетните стойности, са свързани с увреждане на различни тъкани и органи в тялото.

Диабет тип 2 се среща при поне 90% от всичките случаи с хипергликемия. Той се характеризира с инсулинова резистентност (намалена способност на тялото да използва ефективно инсулина) и относителен инсулинов недостиг, като едното или двете от тези нарушения са налице още при диагностициране на хипергликемията.

Диабет тип 2 типично се среща при хора на средна или напреднала възраст (неговата честота се увеличава над 50 години), но може да засегне и млади хора с наднормено тегло или затлъстяване, които водят до инсулинова резистентност.

Диабет тип 2 може да остане в продължение на месеци или дори на години недиагностициран (неустановен от медицинските специалисти), като често се открива случайно при измерване на глюкозата в кръвта или урината, или при поява на някое от усложненията, причинени от дълготрайната хипергликемия.

Наднорменото тегло и затлъстяването, както и липсата на редовна физическа активност, могат да причиняват инсулинова резистентност и относителен инсулинов недостиг, което да води до повишаване на нивата на кръвната глюкоза.

Хората с висок риск за развитие на диабет тип 2, както и тези с ранен стадий на изявен диабет тип 2 могат в част от случаите да контролират метаболитното си нарушение с диета и редовна физическа активност. Независимо от това, с течение на времето, повечето от случаите с това заболяване се нуждаят от назначаването на таблетки за контрол на хипергликемията или дори от инсулин.

И двата типа диабет са сериозни здравни нарушения. Няма такова нещо като лек диабет.

Гестационният диабет е форма на диабета, при която високи нива на кръвната глюкоза се появяват по време на бременност. Той се среща при една от 25 бременни жени, като води до усложнения за майката и за бебето.

Обичайно този тип диабет отзвучава сред раждането (нивата на кръвната глюкоза се нормализират), но засегнатите жени и техните деца имат повишен риск да развият диабет тип 2 по-късно през живота си. Около половината от бременните с гестационен диабет развиват диабет тип 2 през следващите пет до десет години след раждането.

Съществуват и други специфични форми на диабета, но те са много по-редки.

Хората с диабет са изложени на повишен риск от редица сериозни здравни проблеми. Постоянно повишените нива на кръвната глюкоза могат да водят до заболявания, които засягат сърцето и кръвоносните съдове, бъбреците, нервите и зъбите.

В допълнение, хипергликемията води до нарастване на риска и за възникване на инфекции. Диабетът – диагностициран или не, може да причини сърдечносъдово заболяване, бъбречно увреждане, да засегне очите и да доведе до ампутация на долен крайник.

Контролът на кръвната глюкоза, артериалното налягане и холестерола с цел да се поддържат нива, близки до нормалните стойности при здравите хора, може да постигне отлагане или забавяне на появата на диабетните усложнения. Поради това, е много важно хората с диабет редовно да следят тези показатели.

Има убедителни доказателства, че промените в начина на живот (постигане на здравословно тегло и умерена физическа активност) могат да помогнат да се избегне или да се забави развитието на диабет тип 2. Това означава първична профилактика на заболяването.

Затлъстяването, особено коремното затлъстяване (голяма обиколка на талията) е връзката към появата на диабет тип 2. Загубата на тлъстини в коремната област подобрява инсулиновата резистентност и улеснява контрола на метаболитните отклонения. Поради това, хората със затлъстяване трябва да бъдат насърчавани да постигнат и поддържат телесно тегло в определените здравословни граници.

Редовното физическо движение е един от ключовите елементи, върху които се гради първичната профилактика – умерената двигателна активност подпомага поддържането на теглото, понижава артериалното налягане, понижава сърдечната честота в покой, увеличава инсулиновата чувствителност на мускулите, допринася за вталяване на закръглената фигура (улеснява изгарянето на телесните тлъстини).

Балансираното и разнообразно хранене е важно за здравето. Подобно хранене намалява и риска за сърдечносъдови заболявания.

Други фактори, които също имат влияние върху обмяната, са:

Тютюнопушене: установен рисков фактор за много хронични заболявания, включително за диабет тип 2 и свързаните с него усложнения. Редовното тютюнопушене повишава натрупването на коремни тлъстини и инсулиновата резистентност. Всички пушачи трябва да бъдат насърчавани да се откажат от вредния си навик. Въпреки това, често отказът от цигарите води до натрупване на тегло, ако този процес не е съпроводен от мерки, които да намалят симптомите на зависимост от никотина (най-често повишен апетит и прием на допълнителни закуски с въглехидрати).

Стрес и депресия. Има доказателства за връзка между стреса и депресията и повишената честота на диабет и сърдечносъдово заболяване. Най-вероятно, поне при част от хората, това се дължи на нарушаване на диетата (консумация на нездравословни и висококалорични храни, тютюнопушене и заседнал начин на живот). Хората с депресия са склонни да занемаряват грижите за здравето си.

Сън: Както хроничното недоспиване (под 6 часа), така и дългото спане (над 9 часа) са свързани с повишен риск за развитие на диабет тип 2.

Недостатъчният сън може да води до отклонения в хормоните, които регулират апетита (вноса на храна) и разхода на енергия. Нарушеният баланс между двете води до натрупване на тегло.

Удълженият сън може да бъде признак на сънна апнея или на депресия. Между затлъстяването и хъркането (обструктивната сънна апнея) – най-често срещаното нарушение на съня, има също добре установена връзка. Хората с диабет тип 2 страдат по-често както от депресия, така и от обструктивна сънна апнея, отколкото останалото население.

Novo Nordisk