Диабетно партньорство в Нова Загора


vd 01/09/2013

Сдружение „Диабетик” от Нова Загора, с председател Росица Георгиева, със съдействието на община Нова Загора и областната управа на Сливен, за първи път в България организира през август форум „Трансгранично партньорство с диабетна организация от Рим – заедно срещу диабета”.

Целта на тази среща бе да информира обществеността за проблемите на диабета, да привлече вниманието на политици и общественици, да повиши чувствителността на медиите към работа с диабетните организации.

Откритият двудневен форум постави началото на портньорство с диабетна организация от Рим. Италианският представител проф. д-р Антонио Чериельо (Antonio Ceriello – в средата на снимката), който е известен специалист в областта на диабета, бе посрещнат по стар български обичай с топла питка и сол.

Представители на диабетните сдружения от „Синия кръг на надеждата” – Южна България, които участваха във форума, оцениха условията, които община Нова Загора (кмет Николай Грозев) е предоставила за дейността на организацията.

Пред фонтаните в центъра на нашия малък и спокоен град бе подписано и споразумение „Трансгранично партньорство“ с диабетните организации от Рим. Към небето полетяха ято гълъби – символ на надеждата на болните от диабет за повече разбиране към проблемите им.

Самият форум се проведе в Клуба на културните дейци в Нова Загора, в присъствието на хора с диабет, граждани, представители на различни институции, организации и медии.

Специални гости бяха народни представители от 42-то Народно събрание Галя Захариева и Димитър Димов, заместник областният управител на Сливен Огнян Арабаджиев, заместник кметът на община Нова Загора Светла Стоянова, както и Таня Ангелова от Националния център за социална рехабилитация, които поздравиха форума и изказаха готовност да подпомогнат прояви от този род, защото ранната диагностика и обучение е от особено значение за намаляване на усложненията и рисковете при хората с диабет.

Като представител на Асоциацията на диабетолозите – най-голямата организация за диабет в Италия и част от фондация, която обединява всички лекари, работещи в областта на диабетологията, проф. Чериельо обясни необходимостта проблемите на пациентите с това заболяване да се представят и на политическо ниво. Целта е не само гарантирането на добро отношение и грижа към болните, но и защита на техните права.

Според проф. Чериельо, Италия е първата и единствена засега държава в ЕС, която е приела специален закон за диабета.

Италианският специалист разясни и целите на фондацията, която представлява – да направи възможно съвместно кандидатстване за европейски средства, които да се предоставят за обучение на лекари-диабетолози и на самите пациенти.

От българска страна Росица Георгиева представи исканията на диабетните организации и потърси съдействието на присъстващите политици и общественици за изпълнение на Сент Винсентската декларация и приемане на дългосрочна национална програма за диабета в България, да се създаде реален национален регистър на диабетиците, както и закон за доброволчеството в България.

Събитието продължи с обсъждането на проблемите на хората с диабет, като включените теми бяха „Социална практики на диабетни организации в България и Италия”, „Трансгранични партньорства в полза на българското общество”, „Превенция и профилактика на диабетното стъпало в Италия”.

Трансграничните партньорства с Турция, Русия, Сърбия, а сега и с Италия, дават възможност за многобройни съвместни инициативи.

Тонка Иванова

Сдружение „Диабетик” – Нова Загора

За контакти телефон: 0886592203

Novo Nordisk