ДА ЗАЩИТИМ НАШЕТО БЪДЕЩЕ


vd 01/09/2013

Световният диабетен ден – 14 ноември, тази година отбелязва петата (и финална) година от кампанията, стартирала през 2009 и посветена на обучение и превенция на заболяването.

Захарният диабет е едно от водещите предизвикателства за обществото здравеопазване на 21 век. Понастоящем, около 371 милиона хора на планетата живеят с това заболяване и други 280 милиона са изложени на риск за неговото развитие в близко бъдеще (през следващите месеци). Според прогнозите, половин милиард от световното население ще има диабет към 2030 година, което показва поражения от пандемичен характер.

Диабетът и неговите усложения могат да бъдат предотвратени, като за целта има доказано ефективни и най-вече изпълними мерки (интервенции).

Всеки един от нас може да помогне, за да намалим растящата вълна от диабет, която е на път да ни залее. Поради това и мотото на кампанията, избрана от Международната диабетна федерация (МДФ) и от Световната здравна организация (СЗО), е:

Заедно срещу диабета

Тазгодишната кампания е насочена към локалните общности, тъй като те играят важна роля в цялостния обществен живот. Те се призовават да подготвят и разпространят послания за обучение и превенция на заболяването и да организират събития, които да представят диабета като глобална здравна заплаха със сериозни и дългосрочни последици, които засягат всички нас.

От локално и регионално до национално и глобално ниво, кампанията има за цел да подчертае, че предприемането на малки и лесни действия може да постигне огромна промяна в крайните резултати не само за хората с диабет, но и за тези, които са застрашени от неговата поява.

Всеки втори човек с диабет не знае, че има това заболяване. Знаете ли дали имате повишен риск? Познавате ли симптомите на диабета? Знаете ли кои са неговите усложнения?

Диабетно обучение

Диабетът е труден. Той е хронично здравно нарушение, което изисква доживотни ограничения на засегнатите от него хора и на техните семейства. Всички те трябва да предприемат всекидневни мерки за неговото контролиране.

Хората с диабет е важно да измерват нивото на кръвната си глюкоза (захар), да се движат редовно, да променят хранителните си навици, да взимат редовно предписаните им лекарства… Всичко това налага и психологична адаптация към промените.

Тъй като добрият контрол на заболяването зависи до голяма степен от предприетите (адекватни) действия, от водещо значение е хората с диабет да получат висококачествено диабетно обучение, което е съобразено с техните нужди и осъществено от висококвалифицирани медицински професионалисти.

Без диабетно обучение, хората с диабет са по-малко подготвени да взимат информирани решения какви промени в поведението им са нужни, за да могат да управляват ефективно своето заболяване.

Лошият метаболитен контрол имат неблагоприятно отражение върху здравето и увеличава вероятността за развитието на усложнения.

Обучението е изключително важно за превенция на диабетните усложнения и поради това е фокусът на петгодишната кампания на МДФ и на членуващите в нея национални диабетни организации.

Достъпът до квалифицирано обучение – право на всеки диабетик

Световният диабетен ден има за цел да подчертае значението на програмите за диабетно обучение, които са разковничето за превенция и контрол на заболяването и на неговите усложнения, както и да съдейства за увеличаване на възможностите за осигуряване на подобно обучение в рамките на здравните системи и локалните общности.

Дори в развитите държави, много пациенти с диабет нямат достъп до обучение, тъй като липсват достатъчно обучаващи професионалисти или центрове.

През 2003 година МДФ публикува Международни стандарти за диабетно обучение, като това ръководство бе актуализирано през 2008 година.

Целта на тези стандарти е да очертаят пътя към изграждането на структури за квалифицирано диабетно обучение и към обезпечаването им с ресурси/кадри.

Кои са алармиращите симптоми* на диабета?

– Често уриниране

– Прекомерна жажда

– Повишено чуство за глад

– Загуба на тегло без друга причина

– Уморяемост, отпадналост

– Намалена концентрация на вниманието

– Повръщане и коремна болка (често се смята за грип)

– Чувство за изтръпване на ръцете и краката

– Нарушено (влошено) зрение

– Чести инфекции

– Бавно зарастващи рани

* При хората с диабет тип 2 могат да бъдат леко проявени или да липсват

Кои са рисковите фактори за диабет тип 2?

– Наднормено тегло и затлъстяване

– Заседнал начин на живот, липса на редовна физическа активност

– Предшестващ нарушен глюкозен толеранс

– Нездравословен начин на хранене

– Напреднала възраст

– Повишено кръвно налягане и висок холестерол

– Семейна история за диабет тип 2 (родител/родители или братя/сестри с това заболяване)

– Анамнеза за гестационен диабет при жените (диабет по време на бременността)

Факти за диабетната пандемия:

Днес в света живеят над 371 милиона хора със захарен диабет (ЗД). В Европа те са около 55 милиона или 4.7% от населението на Стария континент.

Глобално, на планетата, половината от диабетиците не знаят, че имат това заболяване, в Европа – в тази категория попадат над една трета (38.6%).

Десетте страни, които водят по честота на ЗД сред населението на възраст 20-79 години, са: Китай, Индия, САЩ, Бразилия, Русия, Мексико, Индонезия, Египет, Япония и Пакистан.

Десетте географски региона (островни или континентални държави), в които честотата на диабета се увеличава с най-бързи темпове сред населението на възраст от 20 до 79 години, са: Микронезия, Науру, Маршалови острови, Кирибати, Тувалу, Кувейт, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Вануату.

Половината от хората, които имат диабет, умират под 60-годишна възраст.

Novo Nordisk