Мечето Джери – приятел на децата с диабет


vd 01/07/2013

Плюшеното мече Джери обучава децата с диабет тип 1 как да управляват нивото на своята кръвна глюкоза, как да различават симптомите на хипер- и хипогликемия, как да спазват здравословна диета. И всичко това симпатичният мечок прави на игра (интерактивни компютърни игри), като увлича децата и неусетно ги приобщава към процеса на диабетните грижи!

Джери е много подходящ и за запознаване на приятели и съученици на децата с диабет тип 1, на техните родители, баби и дядовци, лели и чичовци, с диабета и управлението му. Плюшеното мече има върху коремчето си цветен, активиращ се с докосване, екран, на който децата могат да следят приключенията на Джери, сестра му Изабела и техните приятели, неусетно научавайки тънкостите на диабетния контрол.

Малчуганите бързо схващат как да броят калориите, да преценяват количеството изядени въглехидрати (могат да „хранят” мечето), да се подготвят за физически упражнения и туризъм. И може би най-важното: неусетно стават „специалисти” в разпазнаването на хипогликемиите и реакциите на тях.

Много от невръстните диабетици трудно срещат други деца със същото заболяване, особено през първите години от живота им. Да имат до себе си постоянен приятел, който също има диабет тип 1 (както мечето Джери) е успокояващо и разведряващо обстановката.

Американската фирма Sproutel (www.jerrythebear.com, www.sproutel.com), която в момента патентова уникалната плюшена играчка, я предлага онлайн за $249 (около 370 лв.). Първите 250 мечета вече са продадени и сега се произвежда новата серия, която ще се появи на пазара на 1 август.

Джери има сензори на краката, ръцете и дупето, които помагат за приучаването на малките диабетици сами да си поставят инсулина. В устата му е инсталират радиочестотен идентификатор (RFID) с безжично предаване на информацията, който разчита „хранителните блокчета”, с които децата хранят мечето и ги съветва кои храни са подходящи и кои не. На гърба му има раничка с инсулинова писалка…

Създателите на мечето, които са собственици на фирма за играчки за деца с хронични заболявания, получили вдъхновение за Джери, посещавайки събирания на деца с диабет и техните фамилии. И там видели как малчуганите инжектират любимите си плюшени мечета с „инсулин”, инструктирани от лекарите.

Джери има и собствена история. Той иска да се състезава на Олимпийски игри и затова трябва да поддържа много стриктен контрол на диабета си. Разказва на децата приказки и им изпълнява различна музика.

В момента създателите на Джери работят върху мечета за деца с астма и затлъстяване.

Друго мече, която е високотехнологична медицинска играчка, е Теди Пазача (Teddy the Guardian), което ще се появи на пазара през октомври и ще струва $69 (около 100 лв.), когато се поръча онлайн на http://teddytheguardian.com.

Теди има вградени сензори, които му позваляват да измерва пулса на детето, артериалното (кръвното) налягане, кислородното насищане и телесната температура и да изпраща резултатите с помощта на безжична технология, до телефоните на родителите (на горната снимка). Това става когато детето постави лапата на Теди на главата си или подаде на мечето пръстчето си.

Сензорите на Теди са одобрени от регулаторните органи на Европейския съюз и САЩ, и се използват и от водещи производители на медицинска апаратура.