Диабетните усложнения увеличават риска за различни здравни нарушения


vd 01/07/2013

Възрастните хора с диабет имат с над 50% (до 80%) по-висок риск за двигателни и умствени увреждания, които затрудняват нормалните им всекидневни дейности, в сравнение с техните връстници в нормална обмяна, показаха резултатите от ново проучване, публикувани в списание The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Най-често са затруднени функции като: шофиране, ходене, използване на телефон, пазаруване, къпане, обличане, хранене и управление на личните (семейните) финансови средства. Инвалидизацията се дължи на: сърдечносъдови и неврологични усложнения, зрителни нарушения, ампутации на долни крайници, преходни нарушения в мозъчното кръвообращение, тежки травми поради падания.

Проучването е проведено от Диабетния институт в Мелбърн, Австралия. Неговите резултати са изключително важни с оглед на увеличаващатата се честота на диабет тип 2 (двукратен ръст през последните 30 години), непрекъснатото застаряване на населението и нарастването на средната продължителност на живота и при хората с хронични заболявания.

Те показват, че все повече възрастни хора ще бъдат инвалидизирани през следващите десетилетия, ако не се предприемат мерки за профилактика и ранно откриване на диабет тип 2, както и за повлияване на управляемите рискови фактори като затлъстяване и лош контрол на метаболитните показатели.