Родените с цезарово сечение са по-дебели


vd 01/05/2013

Родените с цезарово сечение имат по-голям риск през живота си да са с наднормени килограми или затлъстяване, отколкото децата, които са дошли на бял свят по естествен път, показаха резултатите от анализ на девет проучвания, с над 200 000 участника, публикувани в списание International Journal of Obesity.

Според учените, потенциалните рискове за бронхиална астма, алергии, диабет и наднормено тегло при хората, родени с цезарово съчение, не бива да бъдат подценявани, особено предвид рязкото увеличение на използването на тази процедура по желание на бременни, които нямат медицински противопоказания за нормално раждане.

Оперативната интервенция е и източник на допълнителни средства за акушерогинеколозите и анестезиолозите (има по-висока цена, отколкото воденето на раждане по нормален път), което също е причина за нейното по-често използване без ясни медицински показания от недобросъвестни и алчни представители на лекарската професия. Особено висок риск за тази порочна практика има сред по-богатите слоеве в страните с развиваща се икономика, където е разпространено нерегламентираното (на ръка) плащане на медицинските услуги.

Все още няма обяснение за връзката между раждане с цезарово сечение и затлъстяването, но вероятността за наднормени килограми в детството е с 40% по-голяма. Рискът за затлъстяване при възрастните, които са били родени с хирургична интервенция, е с 50% по-висок!

Възможни причини за този проблем е липсата на контакт с бактерии, който е нормален при вагиналното раждане, което повлиява процесите на преработка на храната по-късно през живота, намалено количество на хормон, регулиращ апетита и теглото, в пъпната връв, по-кратък период на кърмене при родените с цезарово сечение.

Нови данни показват, че родените с цезарово сечение имат и намалена способност на тялото и психиката да се адаптират към стрес, което също може да обясни здравословните им проблеми по-късно през живота. Да не се наместваме в природните закони, без да има нужда!

Novo Nordisk