Ремисия на диабет тип 2 с диета и движение


vd 01/05/2013

Един от девет човека с наднормено тегло и преддиабетни стойности на кръвната глюкоза, които в продължение на една година спазват диета и се движат по-редовно, могат да постигнат обратно развитие на метаболитното си нарушение, показват резултатите от ново проучване, публикувани в Journal of the American Medical Association.

Пълната ремисия на диабет тип 2 е много рядка, но данните от това проучване потвърждават, че хората с преддиабетни състояния имат шанс чрез промяна в начина си на живот да спрат еволюцията на заболяването и на неговите усложнения.

Нещо повече, те могат да постигнат това, без да е необходимо да взимат таблетки за контролиране на глюкозната или липидната обмяна.

В проучването са участвали над 4000 души на средна възраст, които са били с наднормено тегло или затлъстяване. Всички те са спазвали нискоенергийна диета с прием на 1200-1800 калории дневно и са увеличили двигателната си активност с три часа на седмица, като за целта са били съветвани от инструктори по диетично хранене и физкултура.

След една година при 11.5% от тях са били постигнати и поддържани нормални стойности на кръвната глюкоза в сравнение със само 2% в контролната група участници, които не са променили предишния си начин на живот (разлика от 5.7 пъти).

Преддиабетни стойности на кръвната глюкоза (захар) са нива на кръвната глюкоза, измерени сутрин на гладно, случайно през деня или два часа след нахранване (или след провеждане на орален глюкозотолерантен тест), които са над нормалните, но все още под диабетните стойности.

Хората с тези междинни нарушения в глюкозния метаболизъм имат висок риск да заболеят от диабет тип 2 през следващите няколко години или дори месеци (всеки десети от тях в рамките на една година). Ранното откриване и активните мерки за промяна в нездравословния начин на живот са доказано добър шанс тези хора да се спасят от развитието на диабет тип 2.

Novo Nordisk