Достъп само за абонати
Достъп до пълното съдържание на статиите в сайта на списанията ни МД, Доктор Д и Кардио Д имат само абонати.
Информация за начините за абониране можете да намерите на нашата страница за абонамент
Сайтът spisaniemd.bg е най-голямата специализирана информационна база данни в областта на медицината на български език, с над 8000 статии във всички области на медицината и за повечето заболявания.
Лутеинът е повече от филтър на синята светлина
01/05/2013
Лутеинът, съдържащ се в ретината на приматите и хората, заедно със зеаксантина, образуват пигмента на макулата. Те придават и жълтия цвят на тази централна кръгла зона на ретината, наричана поради това „жълто петно“. Макулата е отговорна за финото зрение – това е зрението, което използваме при четене, шиене и шофиране.
Лутеинът е естествен филтър на синия спектър на слънчевата светлина. Той защитава пигментните епителни клетки на ретината от вредното за тях действие на ултравиолетовите лъчи и поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Премахването на лутеина от храната на лабораторни животни води до бързи дегенеративни промени в тяхната ретина.
При хората с възрастова дегенерация на макулата се наблюдава изтъняване на макулния пигмент. Това заболяване, което засяга около 30% от хората над 75 години, е водеща причина за загуба на зрение поради смърт или увредена функция на светлочувствителните клетки на ретината. Основното оплакване е, че пред окото се вижда „тъмно петно“ и трудно се разпознават човешки лица.
Веществата лутеин и зеаксантин (които набавяме с някои храни или със съдържащи ги хранителни добавки) повишават плътността на макулния пигмент и по този начин могат да забавят появата и прогресирането на свързаната с възрастта макулна дегенерация.
Те представляват мастноразтворими каротеноиди, които се съдържат в тъмнозелените листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле, тиквички, марули. Богати на лутеин са жълтъкът на яйцата и плодовете манго, праскови, пъпеш, папая, киви, а на зеаксантин – царевицата и мандарините.
Нашето тяло не може да синтезира тези фотопротектори и антиоксиданти. Поради това, трябва да ги набавяме с храната си. Хората, които имат светли очи, както и пушачите имат повишен риск да развият дегенерация на макулата. Цигареният дим е източник на свободни кислородни радикали, поради което излага очите на повишен оксидативен стрес.
Освен естествения процес на биологично стареене, недостигът на лутеин и зеаксантин, пушенето (активно или пасивно) и хроничното излагане на ултравиолетови лъчи могат да ускорят развитието на свързаната с възрастта макулна дегенерация.
Мерките за защита на ретината включват: преустановяване на тютюнопушенето, здравословно хранене (адекватен хранителен внос на двата каротеноида, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини) и използване на слънчеви очила или на защитни вътреочни лещи, които филтрират ултравиолетовите лъчи.