Какво знаем за хипогликемията?


vd 01/05/2013

Повечето от сладките хора преживяват поне по един епизод на хипогликемия (ниска кръвна глюкоза), показаха резултатите от проучване в САЩ, в което са участвали над 700 пациенти с диабет тип 2, като 42% от тях са съобщили, че са усетили симптомите на това остро усложнение по време на работа, 26% докато са спортували и 19% по време на шофиране.

Фактът, че пациентите със захарна болест могат на изпаднат в хипогликемия докато ряботят или докато са зад волана е особено тревожен, тъй като това са дейности, които се нуждаят от фокусиране на вниманието и добра концентрация. А хипогликемията по време на шофиране може да бъде опасна и за живота и на околните…

Интервюто е показало още един тревожен факт: около 30% от участниците в него не са успели да посочат кои са водещите причини за хипогликемия (включително консумация на алкохол на гладно) или алармиращите признаци на ниската кръвна глюкоза (прималяване, затреперване, изпотяване, замъглено или двойно виждане). Цели 39% са посочили жаждата като ранна проява на хипогликемия, което е невярно.

Около 35% не са знаели, че взиманите от тях антидиабетни таблетки също могат да повишават риска за хипогликемия, а близо половината не са били наясно, че физическото усилие може да причини спадане на кръвната глюкоза, особено в комбинация с някои от взиманите от тях глюкозо-понижаващи медикаменти (като сулфонилурейни препарати).

Около 6% от участниците в интервюто са се нуждаели от спешно лечение поради тежка хипогликемия, което им е било проведено от околни хора (техни близки или екип за бърза помощ).

Novo Nordisk