Диабетът може да засегне слуха


vd 01/05/2013

Много проучвания, както и дългогодишен клиничен опит доказаха, че диабетът увеличава риска за сърдечносъдови, бъбречни, очни и неврологични усложнения. А през декември японски обзор на клинични изследвания показа, че това заболяване увеличава повече от два пъти риска за увреден слух.

Резултатите от обзора, публикувани в списание Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, показват, че младите хора с диабет (под 60 години) имат по-висок риск за слухова загуба от възрастните диабетици – 2.6 пъти спрямо съответно 1.6 пъти. Японският анализ потвърждава резултатите от американско проучване от 2008 година, в което диабетът е свързан с двукратно увеличение на риска за глухота.

Високите нива на кръвната глюкоза могат да доведат до намаление на слуха, защото увреждат малките кръвоносни съдове (микроангиопатия) на вътрешното ухо (кохлеята), а вероятно и на слуховия нерв. Тъй като спадането на слуха е бавно, но прогресивно, те настояват хората с диабет да бъдат преглеждани за слухова острота (тонална прагова аудиометрия) от най-млада възраст, което би позволило навременна терапия.

В анализа са включени данните на над 20 000 пациенти с диабет, участвали в 13 клинични проучвания. Увреждането в слуха е било от типа невросензорно, като не е била установена друга причина за негово възникване. Този тип увреждане се наблюдава още при болест на Мениер, излагане на шум, употреба на токсични за слуховия нерв антибиотици, травма, вирусни и бактериални инфекции.

Novo Nordisk