Диабет тип 2 увеличава риска за рак на гърдата


vd 01/05/2013

Наличието на диабет тип 2 при жени след менопаузата (климактериума) увеличава риска за рак на гърдата, показаха данните от мета-анализ, публикуван в списание British Journal of Cancer (www.nature.com/bjc/index.html). Подобна зависимост не е установена при жените с диабет тип 2 в репродуктивна възраст или при тези с диабет тип 1.

Честотата на рак на гърдата в развитите страни е около 90 на 100 000 жени, като около 40% от случаите могат да бъдат избегнати със сравнително прости мерки като: поддържане на нормално тегло, редовно физическо движение, ограничаване на приема на алкохол, провеждане на редовен скрининг (мамография) над 49 години.

Данните от британско проучване показват, че затлъстяването при жените след менопаузата повишава риска за рак на гърдата с 30%.

В настоящия анализ са включени резултатите от 40 проучвания, които са обхванали над 56 000 жени с диагностициран карцином на гърдата.

Резултатите показват, че случаите с диабет тип 2 и наднормено тегло или затлъстяване имат по-висок с 27% риск да развият този вид злокачествен тумор, докато при тези с нормално тегло този риск е намален до 16%.