Инфекции на пикочните пътища и диабет


vd 01/02/2013

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са често срещан проблем при хората с диабет и от двата пола, на всяка една възраст.

Отделителната (пикочната) система се състои от следните органи: пикочен канал (уретра), пикочен мехур, два пикочопровода (уретера), два бъбрека (ляв и десен) и при мъжете – простатната жлеза.

Хората с диабет по-често страдат от инфекции на пикочните пътища (ИПП, наричани още уроинфекции или инфекции на уринарния тракт) поради наличието на хипергликемия.

Високото ниво на кръвната глюкоза, в следствие на лош контрол на диабета, води до отделяне на глюкоза в урината. Глюкозата представлява благоприятна хранителна среда за усилен бактериален растеж и за микробна колонизация на урината.

Възрастта, лошият гликемичен контрол, по-голямата продължителност на диабета и хроничният стрес са предпоставки за намаляване на нормалната защитна функция на левкоцитите и на естествения имунитет и за образуването на устойчиви бактериални колонии, които по-лесно полепват по лигавицата на пикочния мехур и предизвикват нейното възпаление.

Честите хоспитализации, повтарящите се вагинити (при жените) и съдовите усложнения също играят водеща роля за по-голямата честотата на ИПП при сладките хора.

Инфекциите на уринарния тракт могат да протичат много различно – от безсимптомно наличие на бактерии в урината (липсващи или много леки оплаквания) до тежко и дори животозастращаващо заболяване.

По-леките инфекции могат да останат ограничени само в пикочния мехур (да причинят повърхностно възпаление на неговата лигавица). Това състояние, поради непълното изпразване на пикочния мехур и задръжката на урина, може да създаде благоприятна среда за усилен растеж на бактериите и за проникването им в горните отдели на отделителната система.

Цистит (възпаление на лигавицата на пикочния мехур)

Острото или хронично възпаление на лигавицата на пикочния мехур се нарича цистит.

Най-често срещан е инфекциозният цистит, причинен от бактерията Ешерихия коли (Escherichia coli), която е типичен обитател на дебелото черво и се отделя с фекалиите. Други възможни причинители са бактерии от рода Протеус, Клебсиела, Псеудомонас…

Инфекциозните причинители попадат във вътрешността на пикочния мехур, която нормално е стерилна, най-често чрез аногенитално замърсяване и възходящо (асцендентно) проникване от външната среда. Бактериите могат да бъдат вкарани и директно в пикочния мехур чрез замърсени катетри.

Бактериалният цистит се среща по-често при жените, поради по-късата и широка уретра, в сравнение с тази на мъжете, което позволява по-лесно проникване на микроогранизмите в пикочния мехур. Най-често инфекцията възниква след полов контакт („цистит на медения месец”).

При мъжете рискови фактори за възпаление на пикочния мехур са увеличеният размер на простатата (при възрастните с доброкачествена хиперплазия на жлезата) и вродените дефекти (аномалии) на отделителната система, които водят до нарушение в нормалната структура на уринарния тракт и до разстройства в уринирането.

Здравите мъже, които нямат вродени аномалии на отделителната система, доброкачествена хиперплазия на простатата (притискане на пикочния мехур) или заболявания, които са свързани с нарушения в естествения имунитет (включително диабет или тежък стрес), по-принцип страдат много рядко от цистит. Мъжете с диабет имат обаче повишен риск, сходно на случаите с вродени дефекти на уринарния тракт.

Инфекциозен цистит могат да причиняват и някои вируси, гъбички или паразити (трихомони).

Симптоми и прояви на цистит:

– мътна урина – урината обичайно е бистра (защото е стерилна), нейното помътняване се дължи на наличието на необичайни съставки като слуз, гной, бактерии, дрожди, кръв и т.н.

– лош или различен мирис на урината – урината обичайно има лека, но характерна миризма (при хората с лош контрол на диабета и появата на кетонови тела в урината, тя има миризма на гнили ябълки – ацетон)

– болка, парене или сърбеж при уриниране

– внезапен и силен позив за уриниране

– натиск в долната част на тазовата кухина

– ниска температура (не е задължителна проява)

– по-честа нужда за уриниране през нощта

Симптоми при инфекция на бъбреците:

– отпадналост, понижен тонус, безапетитие

– увредено здравно състояние

– висока температура (над 38.9 градуса по Целзий), втрисане

– тъпа болка в кръстната област

– гадене и повръщане

– силна коремна болка

– мътна урина

Сладките хора са по-застрашени от възходящи (асцендентни, ретроградни) инфекции на горните отдели на пикочната система и на бъбреците – пиелонефрит (възпаление на бъбречните легенчета и околната бъбречна тъкан).

Други рискови фактори за пиелонефрит са: бъбречнокаменната болест (отделяне на камъни, които запушват пикочните пътища), доброкачествената хиперплазия на простатата (при възрастните мъже) или вродения рефлукс на урина (при децата). Това състояние представлява обратно връщане на урина от пикочния мехур през уретера към бъбреците по време на уриниране.

Нарушеното оттичане на урината, независимо от причината (вроден или придобит рефлукс), бъбречнокаменна болест (запушване на пикочните пътища) или външно притискане на пикочните пътища води до хидродинамични затруднения в отделителната функция на бъбреците и създава условия за повтарящи се уроинфекции.

Нормално в урината няма левкоцити (бели кръвни телца). Тяхната поява е показател за инфекция на пикочните пътища.

Нормално в урината не трябва да се откриват нитрити – тяхното установяване е проява на бактериална уроинфекция. Причината е, че бактериите са тези, които превръщат нормално съдържащите се в урината нитрати в нитрити.

Бързо и лесно изследване за откриване на нитрити може да се извърши със специална тест лентичка за изследване на урина, която променя своя цвят (позитивиране на теста) при наличието на тези химически съединения в резултат на бактериалния растеж. Откриването на нитрити в урината е индиректен тест за бактериурия (нарушена стерилност на урината поради микробна колонизация).

Тест лентичките за изследване на нитрити в урината могат да открият около 90% от ИПП, когато за теста се използва проба от първата сутрешна урина.

Бактериалните инфекции на пикочните пътища се лекуват с антибиотици, които се избират и предписват от лекар.

ИПП имат склонност да рецидивират и да хронифицират, особено при хората с диабет. Затова, успехът от лечението зависи от навременното започване, достатъчната продължителност и правилния избор на антибактериално средство.

От друга страна, честите, продължителни и безразборни антибиотични курсове, както и прилагането на неподходящи антибиотици, водят до рецидиви на ИПП, до появата на резистентни бактериални щамове и кандидомикоза, както и до потискане на имунния отговор.

При пациентите с диабет и ИПП се препоръчват антибиотици, които се отделят в активна форма през бъбреците. При сладките хора трябва, обаче, да се избягва приложението на антимикробни средства с потенциални токсични ефекти за бъбреците.

Повтарящи се уроинфекции – повишено внимание!

При някои хора уроинфекциите могат да се повтарят три или повече пъти в годината. Най-честата причина затова е недоизлекуване поради неправилно приложение на антибактериалните средства (недостатъчно дълъг курс на лечение или резистентност на бактериите към избраните антибиотици).

Появата на повтарящи се ИПП изисква провеждането на правилно лечение с подходящи антибактериални средства (могат да са необходими по-мощни антибиотици или по-дълги терапевтични курсове).

Превенция и лечение

Добрият контрол на кръвната глюкоза е много важно условие за превенция на уроинфекциите. За осигуряване на по-добра защита на бъбреците, е важно да се контролира и кръвното налягане.

Някои промени в начина на живот също могат да предпазват от ИПП:

– пиене на достатъчно количество вода всеки ден

– избягване на злоупотребата с течности, които съдържат алкохол или кофеин, тъй като те дразнят пикочния мехур

– поддържане на добра лична хигиена на аногениталната област

– уриниране и измиване след сексуален контакт

– използване на душ вместо на вана, особено на обществени места

– избягване на публични плувни басейни от хората с повтарящи се ИПП

– поддържане на топли и сухи крака през зимата

При хората с диабет появата на остра бактериална уроинфекция налага бърза и компетентна намеса за нейното овладяване с подходящо антимикробно лечение и за предотвратяване на нейното усложняване.

Novo Nordisk