Червените боровинки имат малък предпазен ефект срещу уроинфекции


vd 01/02/2013

Червените боровинки (цели плодчета или пресен сок от тях, екстракт, чай от сухи плодчета, таблетки, капсули) са широко използвани за превенция и лечение на инфекции на уринарния тракт.

Причината за това е в техния антисептичен и антибактериален ефект, който може да се запазва в продължение на 8 часа след поглъщането им, смятат авторите на едно проучване в Тайланд.

Сокът от тези плодчета най-вероятно предотвратява полепването и трайното прикрепване на бактерията Ешерихия коли към лигавицата на уретрата и пикочния мехур и предпазва от образуването на стабилни колонии на този най-чест причинител на инфекциозен цистит.

Освен това, червените боровинки повишават киселинността на урината и стимулират имунитета.

Нов анализ на данните от 24 клинични проучвания, публикувани в Интернет, в които са участвали близо 4500 пациенти, показа, че червените боровинки намаляват за период от една година проследяване леко общата честота на симптомните инфекции на пикочните пътища – ИПП (с 14%), но наблюдаваното понижение не е статистически значимо в сравнение с плацебо (вода или липсата на прием на боровинки) в нито една подгрупа: жени с повтарящи се ИПП, възрастни хора и деца с повтарящи се ИПП (1).

При бременни жени, пациенти с ракови заболявания или хора с невропатен пикочен мехур или с увреждане на гръбнака приемът на боровинки не е имал ефект за превенция на ИПП.

Приемът на различни препарати с боровинки под формата на таблетки или капсули не е бил свързан със стомашночревно дразнене.

Резултатите от този нов анализ, публикуван он-лайн през есента на миналата година и обхванал данните от 14 допълнителни клинични проучвания (същите изследователи са провели подобен анализ през 2008 година, в който са включени 10 проучвания), показват по-малка ефективност на червените боровинки да предпазват от ИПП отколкото установената в предходните изследвания.

По-рано няколко малки проучвания показаха, че червените боровинки (обикновено се пие сок от боровинки) могат леко да намаляват честотата на повтарящите се уроинфекции при жените, но отново разликата не е статистически значима в сравнение с плацебо.

Дори и да не могат да осигурят нужната защита от бактериални уроинфекции, червените боровинки притежават антиоксидатни свойства (съдържат витамин С и каротеноиди). Те се смятат за „чистач” на високия холестерол (съдържат фитостероли и полиненаситени омега-3 и омега-6 мастни киселини), като в същото време стабилизират и кръвното налягане (богати са на калий). Тези червени плодчета имат нисък гликемичен индекс, тъй като са с ниско съдържание на захар, а с високо – на растителни фибри. Всичко това ги прави подходяща храна за хората с диабет и една от супер храните според съвременните диетолози.

Използван източник:

1. Cochrane Library www.thecochranelibrary.com/view/0/index.html

Novo Nordisk