Сладките хора – с по-ранен скрининг за рак на дебелото черво


vd 01/12/2012

Диабет тип 2 е свързан с по-ранното развитие на преканцерозни изменения на лигавицата на дебелото черво (полипи или аденоми), смятат авторите на проучване в САЩ.

Поради това, те препоръчват хората с диабет тип 2 да бъдат подлагани по-рано на скрининг чрез колоноскопия – още преди 50-годишна възраст, отколкото останалото население.

Резултатите и от други проучвания показват, че наличието на диабет тип 2 повишава риска за различни видове рак – на панкреаса, черния дроб, гърдата при жените след менопаузата.

Представеното ново проучване е проведено от американски гастроентеролози, които са сравнили честотата на полипите при пациенти с диабет тип 2 на възраст 40-49 години с тази на хора с нормална глюкозна обмяна на същата възраст, както и при хора също без диабет, но които са били с 10 години по-възрастни. Във всяка от трите групи е имало по 125 участници.

При всичките тях са проведени колоноскопии – с този метод се оглежда голяма част от вътрешността на дебелото черво, като тръбата, която се вкарва за целта през ануса, има камера накрая. Всеки открит полип на лигавицата се изрязва, тъй като може след известно време да прогресира до раково образувание.

Резултатите са показали, че при изследваните пациенти на възраст 40-49 години диабетиците са имали над два пъти по-висока честота на полипи – 30.4% спрямо 14.4% от хората с нормална обмяна. В третата група (50-59-годишни пациенти без диабет) честотата на полипите е била сходна с тази на диабетиците под 50-годишна възраст (32%).

Пациентите с диабет тип 2 развиват полипи на дебелото черво 10 години по-рано отколкото останалите хора. Най-вероятно, това се дължи на увеличената инсулинова резистентност, която в ранните стадии води до увеличена секреция на инсулин (компенсаторна хиперинсулинемия), както и на повишения оксидативен стрес (натрупването на свободни радикали причинява по-ранно израждане на клетките и преждевременно остаряване на организма).

По-често преканцерозни изменения са били установени при пациентите с диабет тип 2, които освен това са имали затлъстяване и са били активни пушачи.

Novo Nordisk