Синият кръг на обединението


vd 01/12/2012

Логото на Световния ден за борба с диабета е син кръг, който символизира глобалното обединение на диабетната общност срещу диабетната пандемия. За първи път Световният ден на борбата с диабета се чества през 1991 от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация.

Синият цвят е цветът на нашата планета, погледната от Космоса, това е цветът на небето, под което всяко дете има право на щастливо детство и на дълги години пълноценен и продуктивен живот, това е и цветът на Организацията на обединените нации (ООН)…

На 20 декември 2006 Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчаха с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании.

Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

14 ноември е рождената дата на д-р Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест, 91 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет.

Кампанията „Заедно срещу диабета“ цели да обедини усилията на всички пациентски организации, медицински професионалисти, здравната администрация, медиите и цялото общество срещу това заболяване. Колкото повече информация има, толкова по-големи са шансовете за навременно овладяване на диабетната пандемия.

Novo Nordisk