Опашка за лекарства – здравната каса въвежда лимит за рецепти в аптеките?


vd 01/12/2012

Няма ден, в който сблъсъкът със здравната система да не кара всеки, който се осигурява, да се пита “за това ли плащам?”, коментира вестник Капитал (www.capital.bg) през ноември.

Лидер във вземането на решения, които по всякакъв начин да затруднят пациентите, е здравната каса. Вместо да преглеждат пациенти, лекарите са затънали в бумащина, всякакви променящи се лимити за направления и резултатът е чутовни опашки пред кабинетите.

Здравната каса, обратно на разума, вместо да подобрява услугата… се опитва да ограничи онези, които си плащат за здраве. Дори е на път да въведе нови лимити и да образува нови опашки и там, където не съществуваха – в аптеките.

В пълна тайна НЗОК се споразумяла със съсловната организация на фармацевтите, че от следващата година една аптека може обработва само по осем рецепти на час. Деветият поред пациент да чака или да си потърси медикаментите другаде.

В допълнение пациентите вече няма да имат право на отстъпки от аптеката от цената на лекарствата с рецепта, защото касата иска да получи и тя част от отстъпката. В резултат пациентите първо ще чакат на опашка, за да се вместят в осмата рецепта, и след това ще доплащат повече за лекарства, за да има и за здравната каса.

Тези промени са предложение на съсловната организация, която се опитва да преразпредели рецептите на 1.5 милиона болни българи между 2000 аптеки. Някои от фармацевтите просто нямат достатъчно клиенти и тъй като не успяват да ги привлекат по друг начин, ще използват за това принудата на лимита.

Аптеките, които работят бързо и качествено, в един момент ще трябва да спрат да изпълняват рецепти. Така че правилният отговор на въпроса за какво плащаме здравни вноски е – не за да му е удобно и евтино на болния…

След безпрецедентен скандал и след намесата и на четирите национално представителни пациентски организации, както и на собствениците на вериги аптеки договорът засега, изглежда, е спрян.

Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков и директорът на “Лекарствена политика” Нина Първанова са решили все пак да преговарят с пациентите и веригите аптеки, макар че документът вече е гледан от надзорния съвет. Дали здравият разум и интересите на пациентите ще надделеят е друг въпрос.

Основният проблем обаче остава – явно част от здравните институции продължават да смятат, че могат да се разпореждат със здравните вноски и законовите права на пациентите, без да ги питат.

Преценката на експертите от НЗОК изглежда все по-дискредитирана – крайният ефект от предложенията им е в откровена щета и на пациенти, и на собственици на аптеки и навява мисли за некомпетентност или за корупция.

Годишно НЗОК плаща за лекарства 495 милиона лева, като 2/3 от медикаментите са напълно покрити, а за останалите касата поема определен процент от стойността. Тя плаща на аптеката фиксирана сума, а останалото доплаща пациентът.

При частично платените лекарства работят пазарни механизми – аптеките се конкурират коя от тях ще предложи най-ниско доплащане и тъй като така печели повече клиенти, получава допълнителни отстъпки от дистрибуторите и производителите. Има и много скъпи лекарства, които трябва да се доплащат и които на практика са непродаваеми без допълнителни отстъпки.

Такъв пример е лекарство за пациенти например с ревматоиден артрит. “Медикаментът струва 1000 лв., а касата покрива 75%, или 750 лв. Пациентът трябва да доплати 250 лв., но производителите правят отстъпка на тази стойност и медикаментът излиза безплатен”, разказва Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

С новото предложение на НЗОК обаче аптеката трябва да дели тази отстъпка между касата и пациента, като касата ще взима същия процент от отстъпката, какъвто покрива и от общата сума на лекарството. Освен това талоните за отстъпки и програмите за отстъпки се забраняват. Правната мотивация за това е, че така се спазва забраната за рекламиране на цени и отстъпки в аптеките.

Така излиза, че пациентите няма да могат да ползват програми, осигуряващи им безплатни лекарства, а ако все пак се намери начин да се предложи отстъпка, клиентът ще трябва да я дели с НЗОК. В примера с горното лекарство НЗОК ще прибира 75% от остъпката от 250 лв. – или 187.5 лв., а пациентът получава останалите 25%, или 62.5 лв. (бел. ред. ще доплаща прибранатото от касатa).

Novo Nordisk