Какъв е твоят риск да развиеш диабет тип 2?01/12/2012

Световният диабетен ден – 14 ноември всяка година е посветен на идеалната цел да повиши познанията на всички хора за една от най-бързо растящите епидемии във всяка държава по света, както и за едно нарушение в здравето, което може да бъде избегнато.

Милиони захаросани и затлъстели хора не знаят, че са подложени на сериозен риск да се разболеят от захарна болест и поради това не правят нищо, за да променят начина си на живот, който ги е довел до натрупването на излишни килограми и особено на тлъстини в областта на корема.

Диабет тип 2 е най-разпространената форма на захарния диабет (около 90% от всички случаи) и е свързан с наднорменото тегло и затлъстяването. Всяка пета секунда от него са разболява още един човек…

Къде се корени причината за тази растяща сладка епидемия? Излишните тлъстини нарушават способността на скелетните мускули и на черния дроб да използват правилно инсулина – хормонът, който контролира нивото на кръвната глюкоза и помага на клетките да я използват за гориво (енергия).

Бялата мастна тъкан в областта на корема произвежда и освобождава непрекъснато различни възпалителни молекули (наречени адипоцитокини), които причиняват хронично възпаление и метаболитни промени не само на местно ниво, но и в различни други органи и системи на тялото. Затова, натрупванията с тлъстини около талията и в областта на корема не са пасивни запаси (депа, „паласки”), а активен ендокринен орган.

Хроничното нискостепенно системно възпаление води до оксидативен стрес, ускорена атеросклероза, повишен риск за образуване на тромби в съдовете и дегенеративни процеси в клетките, които причиняват тяхното израждане (повишен риск за рак) и преждевременна смърт.

Описаните процеси увреждат съдовете на сърцето и мозъка – възниква миокарден инфаркт или мозъчен инсулт. Повишените нива на кръвната глюкоза имат неблагоприятно въздействие върху съдовете на бъбреците и очите, както и върху нервите, което причинява типичните усложнения на диабета (диабетна нефропатия, ретинопатия, невропатия) и свързаните с това последици като бъбречно увреждане, намалено зрение, ампутации…

Половината от хората с предиабет или дори с начален диабет тип 2 не знаят, че имат отклонения в нивата на кръвната си глюкоза след нахранване, а по-късно и на гладно.

Това означава, че те не правят нищо, за да контролират началните нарушения в обмяната като се подложат на диета (ограничат приема на калории, като избягват мазните и тестени храни) и започнат да се движат редовно.

Скелетните мускули трябва да се натоварват физически всеки ден и техните клетки да не плуват в тлъстини. Това помага диабет тип 2 да бъде избегнат или поне неговата поява да бъде отложена във времето.

Промяната в начина на живот има по-мощна защитна сила срещу появата на диабет тип 2 отколкото част от медикаментите, които след това се взимат, за да се поддържа нивото на кръвната глюкоза в препоръчваните граници.

Загубата на около 7% от теглото с помощта на подходяща диета и редовната физическа активност (30-45 минути пет пъти в седмицата) може да предпази над половината от затлъстелите хора с нарушен глюкозен толеранс от появата на диабет тип 2! Този факт бе доказан в проспективни клинични проучвания във САЩ, Финландия и Китай.

Също в клинични проучвания (Финландия, други страни в Европа, САЩ), приемът на някои лекарства за контрол на кръвната глюкоза или за отслабване на тегло показа много по-малка ефективност отколкото диетата и редовното движение – предпазване от диабет тип 2 на една четвърт до една трета от застрашените случаи.

Здравословното хранене и редовната физическа активност трябва да се превърнат в част от начина ни на живот. Те се препоръчват на хората и с двата типа диабет, както и на всички техни роднини и приятели.

Ходете пеша, цялото семейство, вместо да седите на дивана пред телевизора или да пазарувате в супермаркета! По-приятно е да се прекарат повече часове от живота сред природата, вместо в задушните болнични стаи.

Не купувайте газирани безалкохолни напитки, готови плодове сокове и нектари, сладоледи и други готови захарни изделия, картофен чипс… Избягвайте заведенията за бързо хранене от „американски тип”. Американците са най-дебелата нация на света – какъв пример за подражание е прехранването?

Публикуваме кратък тест, който бе разпространен от фармацевтичната компания Мерк Сероно във верига от хранителни магазини в България по повод на тазгодишния Световен диабетен ден.

Ако ваши близки, приятели, съседи, колеги, са пропуснали да проверят каква е вероятността да заболеят от диабет тип 2, могат да проверят това.

Тестът за оценка на риска от диабет е изключително лесен за попълване и може да насочи много хора, неподозиращи за своя риск към ранното му откриване и предприемане на необходимите мерки, за да не се стига до диабет.

След като се установи наличие на висок риск от развитие на диабет, трябва да се направи изследване на кръвната глюкоза (кръвната захар), за да се установи дали има нарушения.

Превантивните мерки трябва да са насочени към хората, изложени на повишен риск, с цел да забави или да се избегне появата на диабет тип 2.

Около половината от хората с диабет не знаят, че са болни. Това е много тревожен факт, тъй като, когато не се лекува навреме (и с подходящите медикаменти), той води до редица усложнения. Това е голям проблем и затова все по-често се говори за ранното откриване и за състоянията преди появата на диабета, които са голям рисков фактор, както за поява на диабет, така и за преждевременни сърдечносъдови заболявания.

Предиабет

Това е състояние, свързано с нарушена гликемия (ниво на кръвната глюкоза) на гладно и/или нарушен глюкозен толеранс. Предпоставка за това са начинът на живот и хранене на съвременния човек и редицата рискови фактори, които му влияят.

– Нарушена гликемия на гладно е състояние, при което е налице високо ниво на кръвна глюкоза (от 6.1 до 6.9 mmol/l), измерено сутрин на гладно, но то не е достатъчно високо, за да се класифицира като диабет. По-висока стойност от 7 mmol/l, потвърдена с още едно изследване в друг ден, се класифицира като диабет.

– Нарушен глюкозен толеранс е състояние, при което се установяват стойности на кръвната глюкоза между 7 и 11 mmol/l два часа след хранене или след провеждане на стандартен тест (изпиване на 75 грама глюкоза). По-висока стойност от 11 mmol/l, потвърдена с още едно изследване в друг ден, се класифицира като диабет.

Диабет тип 2 обикновено се появява след 40-годишна възраст, но може да възникне и по-рано, включително и при юноши и млади хора със затлъстяване. Този тип диабет може да остане незабелязан в продължение на много години и диагнозата доста често се поставя след възникването на усложнения от него.

Диабет тип 1 обикновено се появява внезапно и драматично (поради абсолютния дефицит на инсулин, което води до метаболитна катастрофа), докато симптомите на диабет тип 2 често могат да бъдат леки или да липсват, което прави откриването на този тип диабет трудно в началото.

Диабет тип 1, за разлика от диабет тип 2, се дължи на разрушаване на инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса от имунната система (автоимунно заболяване). Поне на настоящия етап този процес не може да бъде предотвратен (няма доказано ефективна профилактична мярка). Поради липсата на собствена продукция на инсулин при хората с диабет тип 1, този хормон трябва да бъде набавян отвън (чрез подкожни инжекции или с инсулинова помпа).

Бременните жени, които са с наднормено тегло и са били диагностицирани с нарушен глюкозен толеранс или имат фамилна анамнеза за диабет тип 2, са изложени на повишен риск от развитие на гестационен диабет (диабет по време на бременност, който отзвучава скоро след раждането). В последствие тези жени са изложени на повишен риск и от развитие на диабет тип 2.

Около 25% от хората с нарушена гликемия на гладно и приблизително още толкова (25-30%) от тези с нарушен глюкозен толеранс ще прогресират към захарен диабет, с произтичащия от това риск за усложнения.

Когато се вземат адекватни мерки (чрез промяна в нездравословния начин на живот), около една четвърт от хората с предиабетни състояния ще се върнат към нормално състояние на обмяната – нормален глюкозен толеранс (или поне ще отложат във времето прогресирането към диабет тип 2).

Честотата на двете предиабетни състояния е два пъти по-висока от тази на диабет тип 2. Това означава, че ако вие (или ваш близък) имате диабет тип 2, то около вас има поне още двама души, които са с предиабетно състояние.

Кои са те? Това са хора от двата пола на средна възраст, с коремно затлъстяване (голяма обиколка на талията), с липса на физическа активност, с фамилна обремененост за диабет тип 2 или това са жени с анамнеза за гестационен диабет или родили голямо бебе (над 4 килограма).