Имаме ли достатъчни познания за хипогликемията?


vd 01/12/2012

Какво е хипогликемия?

Хипогликемия („хипо” или ниска кръвна глюкоза) означава състояние, при което тялото няма достатъчно енергия (глюкоза), за да функционира нормално.

Глюкозата в кръвта е главният източник на енергия за нашия мозък. Тъй като той складира много малко глюкоза, неговата нормална дейност е зависима от постоянната доставка на глюкоза с кръвообращението.

При сладките хора нива на кръвната глюкоза под 4 милимола на литър (ммол/л, mmol/l) се приемат за хипогликемия.

Кои са причините за хипогликемия?

– прекомерно много инсулин (инжектиране на по-голяма от нужната доза)

– пропускане или закъснение на храненето

– липса на достатъчен прием на въглехидрати с храната (непознаване на съдържанието на различните храни)

– извънредна физическа активност (това означава, че не е направена предварителна корекция на дозата на инсулина – при тези случаи, трябва да се осигури допълнителен прием на въглехидрати) – да се има предвид, че интензивната физическа активност може да повиши опасността за хипогликемия часове по-късно

– консумация на алкохол на гладно или без достатъчен прием на въглехидрати, или прием на алкохол, който е съпроводен от физическо натоварване (танци в дискотеката); да се има предвид, че рискът за хипогликемия е особено висок, ако през деня преди това е имало интензивна или продължителна физическа активност (спорт, тежък физически труд)

Кои са признаците на хипогликемия?

Най-типичните прояви са: глад, изпотяване, пребледняване, разтреперване, замъглено зрение, раздразнителност, тревожност, сърцебиене, отпадналост, световъртеж (не случайно казваме: „разтреперих се от глад”, „прималя ми от глад”, „свят ми се вие от глад”, „гладна мечка хоро не играе”….)

Признаците като изпотяване, пребледняване на кожата, разтреперване, сърцебиене са дължат на хормоните на стреса, които се изсипват в кръвта с цел да предизвикат защитна реакция (да ни подготвят за опасността).

Проявите като разсеяност (трудност за концентриране на вниманието), обърканост и раздразнително (агресивно) поведение са прояви на мозъчния глад за глюкоза, като възникват при по-сериозна хипогликемия.

Човешкият мозък е жертва на ниската кръвната глюкоза, поради което веднага изпраща тревожни сигнали за нейното овладяване. Той е координатор на нормалния защитен отговор. Нарушение в дейността на мозъка (обърканост, намалена концентрация, невъзможност за правилна преценка на ситуацията) се появява при повечето от случаите при снижаване на кръвната глюкоза под 3.5-3 ммол/л.

Намаленият усет за улавяне на алармиращите симптоми на хипогликемията и честите хипогликемични епизоди увеличават риска за тежка хипогликемия (обърканост, нарушение в създанието и нужда от чужда намеса за овладяване на състоянието).

Кои пациенти с диабет имат по-висок риск за хипогликемия?

Това са възрастните хора или децата под 7-годишна възраст, болните с диабетни усложнения, особено с автономна невропатия, случаите с ниско тегло или с голяма продължителност на заболяването.

Как да намалим риска за хипогликемия?

Първата задача е да се открият хората с повишен риск и да се обучат как да намалят опасността от прекомерното снижаване на кръвната глюкоза, как по-добре да разпознават алармиращите признаци и какви мерки да предприемат незабавно, за да възстановят баланса.

Кои са мерките срещу хипогликемия?

– не пропускайте основно хранене (приема на нужните ви въглехидрати)

– не пийте на гладно – ако храненето се забави, поемете закуска, която съдържа „бавни” въглехидрати (малък сандвич, солети, бисквити, плод)

– носете със себе си таблетки с глюкоза (декстроза) или бучки захар (пакетчета със захар за кафе), закуска, малка бутилка (250 милилитра) плодов сок и глюкагон

Какво да направим при хипогликемия?

– преустановете извършваната в момента дейност (ако шофирате, отбийте и спрете колата, ако спортувате, седнете и т.н.)

– незабавно вземете храна или напитка, съдържаща 15 грама захар, като: три-четири бучки захар или чаша обикновена безалхохолна напитка (подсладена със захар), или два-три захарни бонбона, или супена лъжица пчелен мед – тази мярка ще доведе до бързо повишаване на нивото на кръвната глюкоза; шоколадът, поради високо си съдържание на мазнини, няма толкова бърз ефект и поради това не е подходящ за овладяване на хипогликемия

– ако сте на лечение с инсулин, инжектирайте си глюкагон или инжектирайте глюкагон (ако сте родител, баба или дядо, учител или друг близък човек) на детето с хипогликемия (съгласно инструкцията върху опаковката)

– ако симптомите не отзвучат до 15 минути, вземете нови 15 грама бързи въглехидрати; ако имате възможност, измерете нивото на кръвната си глюкоза и ако то продължава да е ниско, потърсете спешна помощ

– при условие, че в скоро време след хипогликемията не ви предстои прием на храна, вземете допълнително “бавни” въглехидрати – една ябълка или парче хляб

– ако не вземете незабавно захар, може да загубите съзнание – в такъв случай ще се наложи вашите близки или колеги да ви инжектират глюкагон (затова, винаги го носете със себе си!)

Посочените съвети са общи, обсъдете с лекуващия лекар правилното поведение във вашия конкретен случай.

Novo Nordisk