Съставка на кърито намалява риска за диабет тип 2


vd 01/10/2012

Curcumin (куркумин), който е една от съставките на индийското къри, може да намали риска за появата на диабет тип 2 при хора с предиабет, показаха резултатите от тайландско проучване, публикувани в американското списание Diabetes Care (http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/07/02/dc12-0116).

Куркумин e полифенол с оранжево-жълт цвят, който в лабораторни проучвания е показал антитуморни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Източната растителна подпраква куркума (индийски шафран, турмерик) е използвана още 2000 години пр. н. е. от древната индийска медицина Аюрведа като природен „антибиотик”, средство против анемия или срещу остаряване на кожата.

Куркума се извлича от старите корени на растението Curcuma longa (от семейството на джинджифила) – на снимката. Тази хранителна подправка се свързва с благоприятни ефекти върху нивото на кръвната глюкоза и холестерола. Смята се, че подобрява функцията на панкреаса. Използва се и в козметиката като съставка на някои от слънцезащитните продукти.

В продължилото девет месеца изпитване, с участието на 240 души с предиабет (нарушен глюкозен толеранс и нарушена гликемия на гладно), всекидневният прием на curcumin е предотвратил появата на диабет тип 2 (не е възникнал нито един случай), докато в групата на плацебо при 16.4% от участниците нарушението в обмяната е прогресирало до изявен диабет.

Според изследователите, куркумин е подобрил функцията на бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин – хормонът, който регулира кръвната глюкоза. Наред с това, той е намалил инсулиновата резистентност и е повишил нивата на адипонектина.

Адипонектинът е хормон, който се отделя от мастната тъкан, участва в регулацията на обмяната и има противъзпалителни и антиатерогенни свойства. Неговото ниво е понижено при хората със затлъстяване и инсулинова резистентност.

Въпреки тези първоначални положителни резултати, рано е да се препоръча прием на хранителни добавки с curcumin. Преди това са нужни по-продължителни проучвания с повече участници.

Най-добрият съвет към хората с предиабет е да намалят калорийния прием, да включат в менюта си повече плодове и зеленчуци и да изключат тлъсти и сладки храни, да се движат (спортуват) редовно. Тези мерки могат да намалят риска за появата на диабет тип 2 с 58%!