Движението е рецепта за здраве


vd 01/10/2012

Отделяне на повече от свободното време за редовна физическа активност може да удължи продължителността на живота на хората с диабет тип 2, тъй като намалява техния риск за сърдечносъдова и обща смъртност, показа анализ на данните в шведския национален диабетен регистър, представени на тазгодишната конференция на Европейската асоциация за изследване на диабета (1).

Още по-важно откритие на шведските изследователи е, че постепенното увеличение на честотата на двигателната активност при хора с диабет тип 2 (редовно движение три до пет пъти в седмицата или всекидневно), които преди това са били почти или напълно обездвижени, за период от пет години може да намали техния риск за смърт почти с две трети!

Физическата активност и диетата са двете основни мерки за лечение на диабета. Никога не е късно човек да започне да се движи по-активно, като ползата от това е намаляване на риска за сърдечносъдови заболявания и удължаване на живота в по-добро здравословно състояние.

В проучването са били включени данните на повече от 15 000 мъже и жени с диабет тип 2, на възраст от 30 до 70 години, които са били разделени в две групи: „ниска физическа активност” (липса на редовно движение или движение само веднъж в седмицата) и „редовна физическа активност” (движение три и повече пъти в седмицата).

Физически активните хора са имали значително по-ниска честота на сърдечносъдови събития, включително и такива с фатален изход.

Отделянето на повече време за физическа активност през свободните часове може да намали сърдечносъдовата и общата смъртност, независимо от традиционните сърдечносъдови рискови фактори при хората с диабет тип 2, е изводът на шведските изследователи.

Лекарите трябва да предписват на своите пациенти с диабет да се движат по-редовно. Интервенцията чрез физическа активност може да предпазва по-дълго време живо и здраво сърцето на сладките хора.

Наред с рецептата за нужните лекарства за контрол на диабета, хората с това заболяване трябва да получават точни съвети как постепенно и безопасно да увеличат честотата на физическото си натоварване.

Рецептата е проста: движете се умерено, но редовно! Целта е постепенно да посветите половин час през повечето от дните на седмицата на физическа активност (30 минути поне пет дни, оптимално е всеки ден).

Използван източник:

1. Zethelius B., Gudbjoernsdottir S., Eeg-Olofsson L. et al. Leisure time physical activity and risks of cardiovascular disease and mortality in type 2 diabetes: Report from the Swedish National Diabetes Register. European Association for the Study of Diabetes 2012 Meeting; October 2, 2012; Berlin, Germany. Presentation 54

Novo Nordisk