Детски градини дискриминират деца с диабет


vd 01/10/2012

Деца с диабет не са допускани до детски градини, съобщи на пресконференция председателят на Асоциацията на деца и млади хора с диабет Елисавета Котова, която даде пример с ДГ Ян Бибиян в квартал Младост в София, където е отказан прием на дете поради поставена диагноза диабет.

Според г-жа Котова, това е в разрез със законите на страната и Международната конвенция за правата на хората с хронични заболявания, като това не е единичен случай – регистрирани са няколко подобни оплаквания както в столицата, така и в Хасково.

Ние всеки ден внушаваме на децата си, че не са по-различни от останалите, а в един момент държавата се изправя пред тях и демонстративно ги отделя от връстниците им, възмути се Котова.

На пресконференцията беше обявено, че продължава практиката за плащане на такси от 10 лв. на ден от родители, придружаващи невръстните си деца при настаняване в болнични заведения. Сумата не осигурява нито легло, нито храна на родителите.

Котова постави фокус и върху новата наредба за надценките на лекарства, реимбурсирани на 100% от държавата. При намаляване на надценките от 8 на 6% повечето аптеки искат пациентите да заплащат разликата от 2% до изчерпване на закупените по старите цени лекарства. Никой обаче не знае какви са тези количества…

Novo Nordisk