Болни пари


vd 01/10/2012

Препечатваме коментар от вестник Капитал (www.capital.bg), който, за пореден път, повдига въпроса за монопола на здравната каса и липсата на професионално планиране на разходите й:

За първи път здравната каса повдигна завесата за това на колко болни какви пари плаща за лекарства. Картината е следната: от един милион и половина пациенти с тежки хронични заболявания всеки получава средно по 27 лв. за лекарства месечно, или общо 330 лв. годишно.

Само че за някои заболявания лекарствата са безплатни, а за други пациентите си поемат голяма част от сумата сами. Здравната каса си призна, че по този начин болните са неравнопоставени – всички си плащат здравни вноски, а едни получават много повече от други.

Логиката е сбъркана. Най-малкото никой не избира от какво да се разболее. Само че държавата и обществото заедно избират дали болните им да бъдат лекувани, без да се притесняват, че няма да могат да си платят поредната операция.

Всички вече знаем, че парите за здраве хронично не достигат. И истерията около високите цени на лекарствата няма да реши този проблем: след всички преговори с производителите касата рапортува, че е успяла да договори възможни отстъпки за едва 5 млн. лв. при бюджет за медикаменти от 500 млн. лв.

Истинският проблем обаче е друг – че никой изначално не е наясно колко са болните, от какво лечение се нуждаят, колко струва то и едва след това да се прецени кой и как може да го плати. И че за да работи по-добре системата, е крайно време държавният монопол на касата да бъде разбит. Само така пациентите ще получат нужната справедливост.

Novo Nordisk