По-здраво, по-голямо и по-широко – добре дошли в света на дебелаците


vd 01/08/2012

В САЩ: болници махат тоалетните чинии, които са закачени на стената и ги заменят с по-здравите и стабилни модели, стъпили на пода, а администрацията, отговаряща за транспорта, тества автобусите за възможностите им да завиват и спират, когато са пълни с „пълнички” пътници…

Изчисленията са, че колите в САЩ изгарят годишно 4.5 милиарда литра бензин повече, отколкото биха изразходвали, ако шофьорите и пътниците тежаха колкото през 1960-а! Допълнителните разходи за здравеопазване в страната, свързани със затлъстяването, надхвърлят свързаните с тютюнопушенето.

И докато разширяването на седалките по стадионите и в чакалните не е най-големият проблем за най-богатата държава в света, медицинските разходи вече са.

Очакванията на специалистите са, че политици, застрахователи и здравни специалисти ще реагират на епидемията от затлъстяване както реагираха преди години, когато бе доказано, че пасивното пушене също води до рак на белия дроб. Представяте ли си по подобие на ресторант за непушачи да се появи и такъв, който не е разрешен за хора с наднормено тегло…

Американската здравна реформа от 2010 година дава право на работодателите да удържат от 30 до 50% по-високи здравни вноски от затлъстелите си служители, ако те откажат да участват в програми за отслабване. Законът също поощрява хората с наднормени килограми да търсят лекарски съвет.

Разбира се, „по-дебелите отвръщат на удара”, заявявайки, че се появява дискриминация според теглото и, че е възможно да си здрав, независимо от килограмите.

Процентът затлъстели американци (ИТМ – индекс на телесна маса =/>30) е три пъти по-голям днес в сравнение с 1960 година! Такива са 34% от всички жители на САЩ! Свръхзатлъстелите (ИТМ >40), които са с опасност за живота, са се увеличили шест пъти за същия период и вече са 6% от населението. А още 32% са с наднормено тегло (ИТМ от 25 до 29.9%).

Затлъстелите хора, които страдат много по-често от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания или хронична болка в гърба и колената поради артроза на ставите, ползват повече болнични дни, което струва на работодателите им $6.4 милиарда годишно.

Не е чудно, че същите тези работодатели отказват да наемат хора с наднормено тегло и особено със затлъстяване, освен когато нямат избор.

Калкулациите за медицинските разходи в САЩ показват астрономическите $190 милиарда допълнителни плащания на година, които са провокирани от затлъстяването на населението, или 20.6% от всички пари, давани за здраве!

Колкото и невероятно да звучи, оказва се, че допълнителните здравни разходи за затлъстелите са по-високи от провокираните от тютюнопушенето – според проучване на клиниката Mayo (Майо), пушенето добавя 20% към годишните медицински разходи на човек, а затлъстяването – 50%.

Новите медикаменти (например за контрол на кръвното налягане, кръвната глюкоза и мазнините в кръвта) удължават живота на затлъстелите, но за сметка на астрономически допълнителни разходи.

В щата Ню Джърси новите влакове са с 6 см по-широки седалки, а метрото в Ню Йорк подготвя поръчка за нови вагони със седалки за пътници с тегло над 180 кг. Популярните жълти училищни автобуси вече се произвеждат с по-широки врати, поради затлъстелите ученици.

Седалките на стадионите за американски футбол и бейзбол вече са с 2.5 до 5 см по-широки. Инженерите подготвят по-здрави спирачки за автобусите, защото теглото им е по-голямо, поради по-тежките пътници.

В болниците, освен стабилните и широки тоалетни чинии, фиксирани в пода, се поръчват двойно по-широки инвалидни колички, разширяват се още вратите на стаите и се инсталират мини кранове за повдигане и обръщане в леглото на тежките пациенти, които не са по силите на медицински сестри и санитари.

И една добра новина: затлъстелият американец извършва много по-малко престъпления от мъж с нормално тегло (64% по-малко арести)…

По света повече от 500 милиона души са затлъстели, като наднормените килограми се „преместват” все повече от развитите към развиващите се страни, според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван в началото на тази година.

В някои държави двама от всеки трима ще бъдат затлъстeли през следващите 10 години.

В Дания, Финландия, Франция и Унгария през миналата година бяха приети закони, които облага с по-висок (мазен) данък храните с високо съдържание на захар и мазнини (наситени и транс наситени мастни киселини).