Некалоричните подсладители – сладост и здравни ползи


vd 01/08/2012

Разумното използване на некалорични (ненутритивни) сладки заместители на захарта може да бъде от полза за намаляване на консумацията на добавена захар в храните и напитките и това да доведе до понижаване на общия калориен прием и до подобряване на контрола на теглото и на кръвната глюкоза, е основният извод в обединеното становище на Американската диабетна асоциация и Американската сърдечна асоциация, публикувано едновременно в изданията на двете организации – списанията Circulation и Diabetes Care (http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/07/06/dc12-9002.full.pdf+html).

Под понятието „захар” в статията се разбира захароза или това е обикновената захар, която използваме при приготвяне на храните и напитките или прибавяме към тях, за да постигнем сладък вкус. Тази захар се предлага под формата на кристали, на бучки, бяла или кафява.

Какво имат предвид авторите на документа под правилно или разумно използване на некалоричните подсладители?

Това означава, че след като подсладим кафето или чая си с ненутритивен (означава нехранителен, не съдържа калории) заместител на бучката захар, например, аспартам или захарин, не трябва веднага или по-късно през деня да наваксаме с допълнително парче сладкиш, което също съдържа захар и други въглехидрати и в крайна сметка ще ни натовари с повече калории отколкото сме спестили.

Калкулацията е много проста: едно парче сладкиш съдържа около 300 калории, а една бучка захар – 16 калории.

Подобна компенсация (наваксване) не води до намаляване на общото количество приети прости захари или въглехидрати, нито до понижаване на общия калориен внос, и съответно не постига желаните здравни ефекти от употребата на изкуствени подсладители като понижаване на теглото и контрол на кръвната глюкоза.

Днес се използват шест нехранителни посладители. Пет от тях са синтетични (изкуствени) – аспартам, ацесулфам K, захарин, сукралоза и неотам, а шестият – стевия* е естествен (с растителен произход) заместител на захарта.

Ненутритивните подсладители са вещества, които са стотици до хиляди пъти пъти по-сладки на вкус от захарта (високо интензивни). Поради това, от тях се използва много по-малко количество за подслаждане на храните или напитките, отколкото ако се ползва обикновена захар.

Едно пликче изкуствен подсладител, което се равнява по сладост на две чаени лъжички захар, съдържа под 4 калории (някои дори 0 калории), докато посоченото количество захар съдържа 32 калории (над 8 пъти повече).

Некалориченият подсладител е хранителна добавка, която имитира сладкия вкус на захарта, но когато е консумиран в допустимите дневни количества съдържа пренебрежимо малко калории или не съдържа изобщо калории (не е източник на енергия при разграждане в организма).

Некалоричните подсладители могат да имат допълнителни благоприятни ефекти, освен намаляване на енергийния прием, специфично при хората с диабет.

Например, безалкохолните диетични напитки, които са подсладени с некалорични подсладители, не водят до повишаване на нивата на кръвната глюкоза и могат да бъдат решение за хората с диабет, които не искат да се лишат от сладкия вкус.

Ненутритивните подсладители могат да бъдат включени в хранителен план с цел да се понижи приемът на въглехидрати и захар, което може да доведе до подобряване на контрола на теглото и на кръвната глюкоза при хората с изявен диабет и до намаляване на риска за метаболитни нарушения (затлъстяване, нарушен глюкозен толеранс, диабет тип 2) при тези с наднормено тегло.

Стратегията за редукция на калориите трябва да включва избор на храни, в които няма прибавена захар (плодове и зеленчуци), и използване на некалорични заместители на захарта за подслаждане на течностите. Като източник на въглехидрати се препоръчват пълнозърнестите храни и обезмаслените или нискомаслените млека.

Употребата на нехранителни подсладители не означава, че сме свободни за сметка на спестените по този начин калории да увеличим консумацията на други сладки и калорични храни. Подобно поведение води често до свръхкомпенсация (прием на повече калории и въглехидрати, отколкото сме икономисали).

Авторите на документа подчертават, че тяхната цел не е била да оценят безопасността на подсладителите. Това е задача на агенциите за контрол на храните и лекарствените средства, които издават нормативни документи и упражняват контрол в това отношение.

На настоящия етап може да се приеме, че некалоричните подсладители са по-добър избор от консумацията на големи количества захар (нещо като никотиновите лепенки при пушачите вместо цигарите), но не може да се твърди категорично, че те имат доказани полезни ефекти върху апетита, енергийния баланс и сърдечносъдовите рискови фактори.

Поради това, не е възможно да се направи изводът, че некалоричните подсладители и съдържащите ги диетични продукти (без прибавена захар или с намалено съдържание на захар) са непременно здравословни и поради това трябва да бъдат част от оптималната диета.

Фактите:

– Високата консумация на храни с добавена захар увеличава риска за затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и метаболитни нарушения, включително диабет тип 2.

– През последните 30 години в развитите държави (авторите на документа се позовават на данните от САЩ) общият енергиен внос се е увеличил със 150 до 300 калории дневно като 50% oт това повишение се дължи на консумацията на сладки храни и течности (предимно обикновени безалкохолни напитки, особено от жените).

* Стевия е растение, чиято родина е Южна Америка. Сладкият вкус се дължи на съдържащите се в листата на стевия гликозиди. В миналато за подслаждане са се използвали целите листа на растението. Съвременният подсладител е бял и прахообразен на вид.