Дъвченето освобождава чревни хормони, които регулират апетита


vd 01/08/2012

Многократното дъвчене на всяка хапка храна предизвиква освобождаването на два хормона в тънките черва, които намаляват апетита, увеличават чувството за пълнота на стомаха и за засищане при хората със затлъстяване, смятат изследователи в Япония.

В проведеното от тях проучване са участвали затлъстели възрастни хора без изявен диабет, при които е било доказано, че продължителното дъвчене води до повишаване на нивата на два чревни хормона – глюкагоно-подобен пептид-1 (GLP-1) и пептид YY (PYY), измерени в кръвта след нахранване.

И двата хормона участват в контрола на кръвната глюкоза, триглицеридите (вид мазнини), апетита и телесното тегло.

Хормонът (инкретинът) GLP-1 понижава апетита и стимулира секрецията на инсулин от панкреаса в отговор на погълната глюкоза (разградените в стомашночревния тракт въглехидрати). Някои по-нови медикаменти за лечение на диабет тип 2 представляват миметици (аналози) на естествения GLP-1.

Сутрешната закуска на доброволците (след като са гладували 12 часа преди това) е съдържала хляб, маргарин, варено яйце, задушени зеленчуци, банан и мляко (общо 630 калории). Нивата на двата хормона GLP-1 и PYY са били изследвани на гладно и един час след нахранване.

През единия ден участниците са дъвчели всяка хапка от закуската си по пет пъти, а на следващия ден – по 30 пъти. Кръвните изследвания са доказали, че по-дългото дъвчене е довело до значително по-високо ниво на двата хормона след нахранване.

Още по-важен за ненаситните лакомници е бил фактът, че бавното поглъщане на закуската е довело до по-бързо засищане (без да са били погълнати порции с XXL размери).

За профилактика на затлъстяването хапките с храна трябва да се дъвчат 30 пъти, препоръча министерството на здравеопазването на Япония.

Най-опасно е лапането пред отворения хладилник направо от кутията или опаковката с храна. Не трябва да изпразваме чинията си като с прахосмукачка.

Novo Nordisk