Телеманите съкращават живота си01/02/2012

Хората, които прекарват повече часове пред телевизионния екран, развиват по-често диабет тип 2 и сърдечно заболяване, които съкращават живота им, показаха резултатите от проучване в Германия.

Заседналият начин на живот намалява продължителността на живот, е основният им извод. А прекомерното гледане на телевизия е една от основните причини съвременните хора да седят или да лежат през по-голямата част от свободното си време.

Средно американците гледат по пет часа телевизия на ден, европейците – по три и половина-четири. Телевизионното време е свързано пряко със здравето. Ние не само седим, но и обичайно ядем калорични храни пред екрана – хрупаме чипс, вместо ябълка. Превръщаме се в тюфлеци.

Анализ на резултатите от общо осем проучвания, обхванали над 200 000 души за период от 7 до 10 години, показва, че за всеки два часа гледане на телевизия дневно рискът за развитието на диабет тип 2 се увеличава с 20%, за фатално сърдечно заболяване – с 15% и за преждевременна смърт – с 13%.

Ако същите 200 000 души гледат телевизия с два часа по-малко на денонощие, то на година сред тях новите случаи на диабет ще бъдат с 352 по-малко и на фатално сърдечно заболяване – със 72.

Novo Nordisk