Сърцето обича да живее здраво­словно01/02/2012

Хората с диабет тип 2, които успеят да свалят излишните си килограми и се упражняват редовно физически, могат да намалят чувствително артериалното си налягане и да подобрят контрола на кръвната глюкоза и липидните показатели (да понижат нивата на триглицеридите и да увеличат добрия си холестерол), показаха резултатите от четиригодишното проучване Look AHEAD (Action for Health Diabetes) (1).

Участниците в проучването, които са продължили през същия период от време да преживяват без да предприемат действия за подобряване на здравето си, са имали по-лоши метаболитни показатели с изключение на случаите, които с помощта на мощни медикаменти, са успели да понижат стойностите на лошия си холестерол.

Мерките за здравословна промяна в начина на живот имат положително влияние върху сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност, коментират авторите на проучването.

В това изпитване са участвали над 5000 пациенти с диабет тип 2 и индекс на телесна маса над 25 (при лекуваните с инсулин над 27 kg/m2)*.

Те са били подложени на диета с цел да свалят 7% от изходното си тегло до края на първата година и след това да поддържат постигнатите по-ниски килограми до края на проследяването им. Двигателната им програма е включвала 30 минути бързо ходене всеки ден.

Основният извод, е че относително прости мерки за промяна в начина на живот могат при хората с диабет тип 2, наднормено тегло или затлъстяване да доведат до значими ползи за предпазването им от сърдечносъдово заболяване. Тези мерки са основата за подобряване на здравето на сърцето и съдовете, като за целта не е необходима скъпа апаратура, сложни процедури или всекидневен прием на десетки лекарства.

* Наднормено тегло –индекс на телесна маса (ИТМ, body mass index – BMI) 25.0-29.9

Затлъстяване – ИТМ, равен или над 30.0

Използван източник:

1. The Look AHEAD Research Group. Long-term effects of a lifestyle intervention on weight and cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes mellitus: four-year results of the Look AHEAD trial. Arch Intern Med 2010; 170: 1566-1575 http://archinte.ama-assn.org

Novo Nordisk