Под игото на наднормените килограми


vd 01/02/2012

Медицинските грижи за дебелите хора са по-високи с $149 на година, показаха резултатите от проучване в САЩ. Причината за това е, че затлъстяването обичайно се съпровожда от здравни отклонения като високо кръвно налягане, захарен диабет, артроза, сънна апнеа, сърдечносъдово заболяване, някои видове рак – на дебелото черво, гърдата, черния дроб, панкреаса…

Не само, че има растящ брой дебели хора, които струват все повече пари на здравната система, но тези хора имат и по-лошо здраве и съответно – качество на живот.

Какви ли не усилия се полагат, за да им се помогне в борбата с калориите и мега порциите, включително при случаите с тежко затлъстяване лапароскопски се извършва привързване на стомаха с надуваем силиконов пръстен, наречен LapBand на фирма Allergan (www.lapband.com/en/home) с цел да се намали неговият обем, да се забави постъпването на храната в тънките черва и да се увеличи чувството за ситост …

Друга, още по-нова техника, представлява вкарване през устата (чрез ендоскопска тръба) на устройството EndoBarrier (ЕндоБариера) в тънките черва. То представлява гъвкава тръба с дължина около 60 сантиметра, през която погълнатата храна преминава, без да има контакт с чревната лигавица и храносмилателните ензими в горните отдели на тънките черва и поради това не се абсорбира.

На външен вид, ЕндоБариера изглежда точно като… празно черво за наденица (www.gidynamics.com/endobarrier-overview.php).Тя лесно се позиционира в тънките черва и може да се отстрани отново по ендоскопски път след постигане на желаното тегло (максимално след период от една година).

Здравните разходи в САЩ за един човек с нормално тегло са средно $122 годишно, докато за пациент със затлъстяване достигат $271.

Свързаните със затлъстяването заболявания струват един от всеки 10 щатски долара, изразходвани за здравни грижи или около $147 милиона по данни за 2009 година.

Най-важни са мерките за превенция на затлъстяването и за ограничаване на епидемията от захаросани и дебели хора, които представляват сериозен товар за всяка икономика. Ако това не се постигне, то вероятно пациентите с наднормено тегло ще трябва да плащат по-високи здравни осигуровки в бъдеще отколкото останалото население.

Можем да се предпазим от затлъстяване чрез здравословен начин на хранене и редовно ходене (10 000 крачки или 8 километра на ден), като това ще намали и нашия риск за диабет тип 2 с 50%, напомня Американската диабетна асоциация.

Novo Nordisk