Омега-3 мастните киселини пазят очите01/02/2012

Омега-3 мастните киселини (вид полиненаситени мазнини) могат да играят важна роля в превенцията на пролиферативната диабетна ретинопатия, показаха резултатите от проведено в САЩ проучване, публикувани през февруари в списание Science Translational Medicine.

Повечето от хората, които имат захарен диабет с продължителност 25 и повече години развиват ретинопатия (хронично усложнение на малките съдове на очите).

Пролиферативната ретинопатия, която е най-тежката форма на това усложнение, води до образуването на нови съдове в ретината – фоточувствителната „лента” на нашето око. Тази фина тъкан е разположена в задната част на очната ябълка (подобно на вътрешна обвивка) и съдържа рецептори, които възприемат светлинните вълни.

В ретините на мишки, получавали богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини диета, е наблюдавано намалено образуване на нови съдове в сравнение с гризачите на обичайна храна.

Изследователите са установили, че ензимът 5-липооксигеназа (5-OX) превръща омега-3 в 4-хидрокси-докозахексаенова киселина (4-HDHA), като този метаболит е активен в ретината и потиска образуването на нови съдове (инхибира клетъчната пролиферация и ангиогенезата) и поради това може да спира появата и прогресията на диабетната пролиферативна ретинопатия.

На настоящия етап само някои медикаменти, наречени инхибитори на съдовия ендотелен растеж фактор, могат да блокират процеса на образуване на нови съдове в ретината при пролиферативна ретинопатия.

Новооткритият благоприятен ефект на 4-HDHA е независим от добре известните противовъзпалителни и антикоагулантни свойства на омега-3 мастните киселини (намален риск за образуването на съсиреци).

Омега-3 мастните киселини са незаменими – това означава, че те не могат да бъдат образувани в нашето тяло, а трябва да се доставят с храната – съдържат се в най-високо количество в рибеното масло и майчината кърма. Богати на тези мазнини са рибите сьомга, тон, скумрия, херинга, сардина, пъстърва, повечето ядки (особено орехите), лененото семе и някои хранителни добавки.

Novo Nordisk