За здраве и дълголетие!01/12/2011

Три нови проучвания показаха, че диабетното обучение и интервенциите за промяна в нездравословния начин на живот могат да играят важна роля за дългосрочното понижаване на кръвната глюкоза при хората, които имат проблеми да постигнат добър контрол на диабета. Третата мярка е промяна в негативния начин на мислене.

Диабетното обучение е фундаментално и времето, инвестирано за тази цел, се възнаграждава многократно с постигнатите много по-добри крайни резултати.

Това не е ново откритие – „обучението при диабет не е елемент на лечението, то е самото лечение”, е заявил д-р Елиът Джослин наскоро след откриването на инсулина през 20-те години на миналия век. Д-р Джослин е основател на първия диабетен център в света (Joslin Diabetes Center, http://www.joslin.org), който днес носи неговото име. Това здравно заведение е световно известно място за диабетно лечение и обучение.

За да има успех, обучението трябва да бъде различно при хората с диабет тип 1 и с диабет тип 2. И едните и другите трябва да управляват „трите коня” на д-р Джослин – диета, физическа активност и инсулин (таблетки), но двата типа на заболяването се различават чувствително.

От диабет тип 1 по-често заболяват децата и юношите, а от диабет тип 2 – хората на средна и напреднала възраст. Тази възрастова разлика постепенно загуби своето значение, тъй като все по-често диабет тип 2 развиват юноши и млади хора (дори и деца) вследствие на затлъстяването. Диабетиците тип 1 обикновено са с нормално телесно тегло, а тези с тип 2 – със затлъстяване от коремен тип.

При диабет тип 1 е задължително лечението с инсулин, докато при диабет тип 2 голямо значение имат диетата (ограничаване на приема калории и мазнини) и редовната физическа активност, за да се постигне намаление на телесните тлъстини и да се подобри инсулиновата чувствителност на мускулите и черния дроб.

При диабет тип 1 инсулиновият режим има за цел максимално да имитира физиологичната секреция на този хормон от здравия панкреас и по този начин да се поддържат нива на кръвната глюкоза, максимално близки до нормалните стойности при хората без диабет.

Подобен режим на лечение, който задължително трябва да е съпроводен от всекидневен самоконтрол на кръвната глюкоза, доказано намалява риска за развитието на диабетни усложнения на очите, нервите и бъбреците (микроваскуларни усложнения).

За да провеждат подобен режим на лечение, хората с диабет тип 1 трябва да бъдат отлично обучени и тренирани. По този начин те могат да осъществяват стриктен гликемичен контрол, което означава да избягват или да коригират нежеланите колебания на кръвната глюкоза – резки пикове (остра хипергликемия) или опасни спадове (хипогликемия).

Подобно добро балансиране (жонглиране с инсулиновата доза, приемът на въглехидрати с храната и интензитета на физическото натоварване) води и до дългосрочно намаляване на хипергликемията и до предпазване от развитието или прогресирането на диабетните микроваскуларни усложнения.

При диабет тип 2 е важно да се постигне овладяване на апетита и влечението да се консумират мазни и калорични храни (тлъсти животински меса, месни колбаси, тестени храни и сладкарски изделия). Първата и най-важна цел е да се отслабне на тегло (това означава да се постигне загуба на 5-10% от изходните килограми).

Диета, диета, диета! Хората с диабет тип 2 трябва да разберат, че това е разковничето за подобряване на нарушението в тяхната обмяна и за отлагане на сърдечносъдовите заболявания, които иначе, ще им „изядат главата”. Втората важна промяна е да започнат да се движат за здраве. Това е едно добро начало, което може да подобри крайните им резултати.

Хората с диабет, независимо от вида на метаболитното им нарушение (тип 1 или тип 2), независимо от възрастта им, от социалния статус (личното им богатство), от националността и степента на образование, трябва да научат азбуката на диабетния контрол, която се състои от букви и цифри:

А – ниво на гликиран хемоглобин (HbA1с)

В – кръвно налягане (от английското Blood pressure)

С – ниво на „лош холестерол (LDL-холестерол) – от английското Cholesterol

Срещу всяка от тези три букви трябва да стои конкретна цифра, която да посочва каква стойност на гликирания хемоглобин, кръвното налягане и лошия холестерол трябва да постигне и поддържа всеки един пациент с диабет, за да се предпази от усложненията на заболяването. Мислете за тези цифри като за средство да подобрите здравното си състояние, а не като досаден товар.

Обучението има за цел да ви научи как да осъществите горните цели. Постигането на добър контрол е трудно, дори е невъзможно, когато човек не знае какво трябва да прави.

Целта и задачата на съвременната медицина и на развитата система за здравеопазване е хората не само да живеят по-дълго, но и да живеят по-добре. Това означава да бъдат по-здрави, по-активни, по-отговорни за себе си и за околните и с по-добро настроение.

Според прогнозите, 33% от затлъстелите мъже и 39% от затлъстелите жени развиват диабет на даден етап от живота си. А това заболяване намалява продължителността на живота с 5.6 години при мъжете и 2.5 години при жените.

Диабет тип 2 е заболяване, от което човек може да се предпази. Как? Като отслабне на тегло – загуби поне 5% от изходните си килограми! За целта трябва да спазва диета и да се движи редовно поне по половин час на ден, всеки ден. Това означава интервенция за промяна в нездравословния начин на живот. Думата „интервенция” звучи малко стряскащо, но липсата на желание и воля за промяна е нещото, от което трябва наистина да се плашите.

Умерената промяна в начина на живот, водещ до прехранване и натрупване на телесни тлъстини, може да намали риска за развитието на диабет тип 2 с 60% през следващите три години! А това означава, че човек може не само да удължи живота си, но и да живее по-добре.

Novo Nordisk