Унгария и Дания въведоха „мазен” данък


vd 01/10/2011

Дания наложи „мазен” данък (fat tax) върху храните с високо съдържание на наситени мазнини. От 1 октомври в тази страна ще се облагат с 35 евроцента (70 стотинки) всеки пакет краве масло или килограм кайма и с около 10 евроцента (20 стотинки) пакетът с чипс.

Данъкът (гласуван от парламента) ще се събира на борсите, където доставчиците продават на търговци на дребно. Очакванията са по този начин да се съберат около 300 млн. евро годишно и да се намали консумацията на наситени мазнини с почти 10% и на краве масло – с около 15%.

Мазните храни увеличават риска за сърдечносъдови и ракови заболявания. Средната продължителност на живот на датчаните е малко под тази в другите развити държави (79 години).

Дания, както и други европейски страни, имат въведен по-висок данък върху газираните и другите безалкохолни напитки, които съдържат добавена захар. В тази страна, подобно на Австрия и Швейцария, е ограничена и употребата на транс мазнини.

От 1 септември Унгария също наложи данък на пакетираните храни, които имат високо съдържание на захар, сол, наситени мазнини и прекомерно много кофеин. Таксата е около 3.7 евроцента за опаковка от тези храни. Очакванията са да се събират около 70 млн. евро годишно, които ще влизат в държавната здравна система, в която дефицитът е около 370 млн. евро.

Данъкът засяга храни като чипс, осолени ядки, шоколадови и захарни изделия, бисквити, кексове, конфитюри, сладоледи, сухи супи и енергийни напитки.

Около 18.8% от унгарците са със затлъстяване (приблизително с 3% повече отколкото средните цифри в Европейския съюз). Причина за наднорменото тегло е прекомерната консумация на сладкиши, майонеза, сланина (свински салам) и други нездравословни (пържени) храни. Допълнително данъчно утежнение е въведено и върху алкохолните и газираните безалкохолни напитки, подсладени със захар.

Около 17% от приходите на унгарците отиват за храна, като ДДС върху повечето от продуктите и напитките е 25% (един от най-високите в рамките на ЕС).

Румъния, за разлика от Дания и Унгария, отхвърли въвеждането на „мазен” данък през това лято.

Novo Nordisk