Топлите къщи повишават риска за затлъстяване и диабет?


vd 01/10/2011

През последния половин век домовете на европейците са ставали все по-добре отоплявани през зимата, което е довело до увеличаване на температурата в дневните и спалните ни. А това води до нарушение на естествения ни биологичен термостат и може да е една от причините да натрупваме по-лесно допълнително тегло.

Това е хипотезата на британски изследователи, които са установили, че средната стайна температура през зимните месеци се е повишила от 18.3 градуса Целзий през 1978 до 20.2 градуса през 2008. За сравнение, в САЩ не е настъпило подобно затопляне – от 21.3°C през периода 1987-2005, температурата в жилищните помещения се е задържала между19.3 и 20.2 градуса.

От 1960 година насам хората живеят се по-комфортно през зимата, което води до „термална монотония”. Наред с това, те прекарват по-малко време на открито, което намалява разхода на енергия („изгаряне” на калории) за производството на топлина.

Централното отопление, климатиците или топлоизолацията на къщите не са ни виновни, че се движим по-малко през зимата.

Хората реагират на ниската околна температура с вазоконстрикция (свиване на съдовете), което води до понижаване на тампературата на кожата, и с контракции (съкращения) на мускулните фибри, които предизвикват треперене.

Този адаптивен процес води до производство на топлина за тъканите (термогенеза). Най-малко топлина произвеждаме в зоната на комфорта – температура на околната среда от 25 до 27 градуса. Термогенезата има влияние върху енергийния баланс и поддържането на теглото.

Област, която е особено интересна за изследователите, е кафявата мастна тъкан. За разлика от бялата мастна тъкан (която е депо, склад на енергия), кафявата мастна тъкан е термогенен орган, който участва в производството на топлина.

Активирането на кафявата мастна тъкан (процесът може да бъде изобразен с позитронна емисионна томография) води до разход на енергия, като това е по-често явление при ниска температура на околната среда.

Понижението на околната температура от 22 до 16 градуса води до активиране на кафявата мастна тъкан при почти всички здрави хора.

При пълно активиране на кафявата мастна тъкан през зимния сезон се изразходва енергия (под формата на топлина), която може да доведе до загуба на 4 кг от телесното тегло, ако човек не компенсира този разход с повишен прием на калории.

За поддържането на енергийния баланс, роля играе и апетитът, който намалява през летните месеци и се увеличава през зимните. Например, теглото ни средно е най-ниско в края на август и най-високо в началото на март.

Животът в по-топла среда през зимата води до намален разход на енергия и тъй като в същото време се храним с питателна храна (приемаме повече мазнини и калории), това води до напълняване.

Затова през зимата трябва да увеличим физическата си активност като правим по-чести и дълги разходки навън, чистим сняг, караме ски.

Novo Nordisk