Пет аминокиселини са ранен признак на диабет тип 2


vd 01/10/2011

Високите нива в кръвта на пет аминокиселини при иначе здрави хора са показател за развитието на диабет тип 2 няколко години преди появата на повишени стойности на кръвната глюкоза, показаха резултатите от ново проучване, публикувани в списание Nature Medicine.

Неговите автори смятат, че това е много ранно отклонение в обмяната и провеждането на кръвен тест за неговото откриване може да се използва за оценка на риска за развитието на диабет тип 2 в допълнение на традиционните рискови фактори като коремно затлъстяване и инсулинова резистентност (нарушена способност на мускулите, черния дроб и мастната тъкан да използват ефективно инсулина).

Аминокиселините са градивните елементи (основните съставки) на протеините, включително и в човешкото тяло (съдържат се в мускулите и ензимите).

В проучването са участвали около 2400 здрави доброволци с нормални стойности на кръвната глюкоза, които са били наблюдавани в продължение на 12 години, като през това време 200 души са развили диабет тип 2.

В сравнение са участвали 189 новодиагностицирани диабетици и още толкова здрави хора със сходни демографски показатели. В двете групи са били изследвани 61 различни метаболита – малки молекули, които се освобождават в кръвта в резултат на различни обменни процеси.

Данните са показали, че пет аминокиселини – изолецитин, лецитин, валин, тирозин и фенилаланин, са свързани с развитието на диабет тип 2, като тяхната комбинация е много по-точен показател за повишен риск за бъдещ диабет, отколкото повишената стойност на единична аминокиселина.

Хората с традиционни рискови фактори за диабет тип 2, като затлъстяване и инсулинова резистентност, са имали най-високи нива на три от набедените аминокиселини – изолецитин, тирозин и фенилаланин. Обратно – здравите контроли са имали най-ниски нива на въпросните аминокиселини. Необходими са бъдещи изследвания за установяване на отговорните механизми за тази зависимост.

Четири от посочените аминокиселини (изолецитин, лецитин, валин, фенилаланин) са незаменими (есенциални) – те не се произвеждат в човешкото тяло, а се да набавят с храната. Основните аминокиселини са 20, от които осем са незаменими.