Месните колбаси увеличават риска за инсулт


vd 01/10/2011

Консумацията на месни деликатеси (наденици, суджуци, салами), но не и на прясно червено месо, увеличава значимо риска за инсулт, показаха резултатите от най-голямото проучване, проведено до този момент, в тази област.

В него са участвали над 40 000 шведи (на възраст от 45 до 79 години), като сред тях за период от 10 години са възникнали 2400 инсулта. Анализът на диетата е установил, че консуматорите на големи порции колбаси имат 1.23 пъти по-често мозъчен инсулт, в сравнение с привържениците на други видове храни. Редовният прием на прясно червено месо също е повишавал риска за инсулт, но разликата не е статистически достоверна.

Данните са показали, че месоядните мъже са имали по-висок индекс на телесна маса, а затлъстяването натоварва допълнително кръвообращението.

Друга вероятна причина е съдържанието на сол и консерванти в месните деликатеси. Прекомерният внос на натрий (обикновена готварска сол) е рисков фактор за развитието на артериална хипертония, която от своя страна уврежда стената на съдовете (намалява тяхната гъвкавост); консервантите пък повишават оксидативния стрес.

Пушените меса се свързват и с увеличена опасност за ракови заболявания, особено за рак на панкреаса. Данните от други проучвания показват, че хората с този много злокачествен вид тумор (четвърти по скоропостижна смърт) консумират редовно месо и колбаси и по-малко плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Ограничената консумация на консервирани (осолени и пушени) меса и повишената физическа активност са полезни за здравето на всеки човек.

Novo Nordisk