Демир Бозан не лекува диабет и не замества диетата!


vd 01/10/2011

В интернет от дълго време тече агресивна и подвеждаща реклама на билкова комбинация, която наричат „Димир бозан” и която, според търговеца й, лекува едва ли не всички болести на света…

На уебсайта на фирмата, продаваща „ароматния билков букет” за сериозните 43 лева, има сълзливи „изповеди” на хора, пили отвара от „тайната билка на анадолските ходжи” (липсва информация за нейното съдържание).

Един разказва, че се излекувал от „страшния” диабет, други – от депресия, грип, камъни в бъбреците, високо кръвно налягане, херпес, инсулт, подагра и, разбира се, от уроки… Нещото разваля магии (носи се и като амулет) и е любовен елексир…

Има и история как един мъж подобрил ерекцията си, а друг пък се отървал от прекалено дългата си ерекция. Билковият чай лекувал както сърдечна аритмия, така и любовна мъка. Един се спасил от косопад, а друг – от хемороиди…

Ако имаше такава панацея, откривателите й отдавна щяха да са нобелови лауреати. Но лековерни хора с излишни 43 лева винаги ще има.

Както винаги, добре организираната и активна аудитория на уебсайта Бг-мама е дискутирала в детайли темата. Дискусията ясно показва колко преднамерено неясно нещо е Демир бозан. Коя е „тайната” билка с това име – бабини зъби, котешка стъпка или обичниче? Коя е комбинацията от билки с различни български и латински имена?!

Доста от постовете в www.bg-mama.com и в други сайтове подчертават, че в Демир бозан има „силно действащи вещества”, че „може да е опасна”, „съдържаща силни алкалоиди”, „отровна”, че „е слабо изследвана научно” (разбирай, че не е изследвана въобще).

Да се лъжат хора със захарен диабет, че болестта им може да бъде излекувана, е престъпление.

Да, човек с много наднормени килограми (а такива са повечето от хората с диабет тип 2) като отслабне (намали приема на мазнини) и започне да се движи редовно, намалява рисковете си да развие диабет тип 2, както и може да понижи успешно стойностите на кръвната си глюкоза, холестерола и кръвното налягане. Но затова не е нужна „вълшебна” билка, а воля да не се прекалява с калориите и заседяването пред телевизора.

Страшното за нас, и особено опасно за страдащите от диабет, е напълно погрешното твърдение, че Демир бозан може да замести диетата, особено при децата с диабет тип 1.

Майка споделя как дъщеричката й (с диабет тип 1) хрупала в междучасието плод, „докато другите деца отиваха в закусвалнята и се тъпчеха с пици и хамбургери, след което с пълни коремчета играеха на двора”… Но откакто детето пие Димир бозан, отслабили диетата и то си похапва със съучениците си в междучасията.

Да се надяваме, че това поведение няма да продължи дълго, защото резките колебания (пикове) на кръвната глюкоза след нахранване са дори по-опасни за развитието на съдови усложнения, отколкото е постоянната хипергликемия, тъй като водят до повишаване на оксидативния стрес и до увреждане на ендотела на съдовете.

Промяната в диетата, ако не е съпроводена от адаптиране на инсулиновата доза, може да доведе до бързо влошаване на гликемичния контрол и до развитието на диабетна кетоацидоза и кома (това е опасно за живота състояние).

Хората с диабет трябва да поддържат стойностите на кръвната глюкоза на гладно, преди хранене и след нахранване, както и на гликирания си хемоглобин А1с в определени граници (това означава гликемичен контрол).

Индивидуалните цели за гликемичен контрол при всеки диабетик се определят съвместно с неговия лекуващ лекар, тъй като зависят от преценката на много конкретни фактори (биологична възраст, продължителност на диабета, изявени диабетни усложнения или придружаващи сърдечносъдови и други хронични заболявания, намален усет за улавяне на хипогликемия, чести или тежки хипогликемични епизоди).

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което се дължи на разрушаване на инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса от собствената имунна система, която погрешно ги възприема за „чужди” и поради това ги атакува със своите оръжия (Т лимфоцити).

При появата на симптоми на високата кръвна глюкоза (често уриниране, силна жажда, загуба на тегло, повишен апетит, гадене, повръщане) и диагностицирането на диабет тип 1, около 90% от собствените инсулин-произвеждащи клетки вече са загинали, като този процес е необратим (няма ефективно до момента средство, което може да потисне или спре атаката на имунната система). Проведени са и се провеждат клинични изследвания с най-различни имуносупресори, но до момента никой от тях не постига трайни резултати.

Диабет тип 2 се дължи на три различни нарушения: намалена инсулинова секреция от инсулин-произвеждащите клетки на панкреаса, намалено действие на инсулина в различни тъкани (скелетни мускули, черен дроб и мастна тъкан) и намалена секреция на инкретини (чревни хормони).

Хората и с двата типа диабет трябва да поддържат нивата на кръвната си глюкоза в препоръчваните от лекарите граници, за да намалят риска си за развитието на хронични усложнения. Високата кръвна глюкоза не боли, но постепенно уврежда съдовете и нервите.

Билки, растения, минерали или други методи на „народната” или на „алтернативната” медицина не лекуват диабета. Те могат да подведат хора със захарна болест да не спазват здравословен режим на хранене, което неминуемо ще доведе до диабетни усложнения.

Д-р Диляна ЯНКОВА