ЯГОДИТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА БЪБРЕЦИТЕ


vd 01/08/2011

37 ягоди на ден могат да намалят риска за развитието на свързани с диабета усложнения на бъбреците (нефропатия) както и на някои неврологични нарушения, съобщиха в края на юни американски изследователи.

Причината за този благоприятен ефект на ягодите е естествено съдържащият се в тях флавон, наречен физетин. Това вещество подобрява функциите на мозъка и предпазва клетките от дегенерация, както и намалява чувството на тревожност и депресия поради повишената секреция на допамин (хормонът на удоволствието).

Някои други плодове (боровинки, къпини) и зеленчуци (целина, моркови) също съдържат физетин, но в много по-малко количество от ягодите.

Невропортективните ефекти на флавоните (флавоноидите) са доказани още преди 10 години. Те са също така и една от вероятните причини за благоприятните ефекти на Средиземноморската диета върху съдовете.

Но настоящото проучване е първото, което доказва, че богатата на физетин диета (консумацията на ягоди) може да предпазва бъбреците на мишки – експериментални модели на диабет тип 1.

Въпреки че ягодовата диета не е оказала влияние върху повишената кръвна глюкоза на животинките с диабет, тя е довела до обратно развитие на хипертрофията (уголемяването) на техните бъбреци, както и е намалила протеинурията (повишеното отделяне на протеин в урината) – признак за бъбречно увреждане.

Изследователите са наблюдавали също така, че увеличеният прием на физетин води до потискане на процеса на гликиране на белтъците в кръвта и мозъка (свързването им с глюкозата) и образуването на крайни продукти на напредналото гликиране. Тези продукти не подлежат на разграждане и поради това се натрупват в кръвта и тъканите.

Много високото количество на тези продукти е вредно, тъй като води до активиране на възпалението (доказано чрез увеличаване на нивата на С-реактивния протеин в серума) – като този процес се свързва с ускорена поява на атеросклероза, с развитието на диабет и на неговите хронични усложнения, както и на някои видове рак.

Другото важно откритие в това проучване е, че физетинът повишава активността на ензима глиоксалаза 1, която разгражда гликираните продукти в по-ранните стадии на тяхното образуване, както и участва в синтеза на глутатион – важен антиоксидант, който обезврежда свободните кислородни радикали и намалява оксидативния стрес (процес, който също участва в развитието на диабетни усложнения).

Флавоноидите предпазват растенията от слънчевата радиация и пестицидите (служат като филтър). При бозайниците и хората тези вещества се свързват с множество благоприятни здравни ефекти.

Физетинът забавя промените в нервните клетки при мишки-модели на болестта на Алцхаймер – дегенеративно заболяване на мозъка, което води до развитието на прогресираща деменция (оглупяване). Диабет тип 2 е свързан с повишена честота на Алцхаймерова болест, като причината за това е неизвестна.

Необходими са допълнителни проучвания при хора на профилактичните ефекти на физетин, както и на неговата безопасност, когато се прилага в лекарствени доза. Това ще доведе до разработването на хранителни добавки с физетин или на медикаменти, в които той да бъде активната съставка.

Пресните ягоди са храна с много нисък гликемичен индекс, но с високо съдържание на витамин С, поради което са подходящи за десерт или за междинни закуски.

Една купичка почистени от дръжките и нарязани ягоди (160 грама) = 1 Хлебна единица (ХЕ) = 12 грама въглехидрати = 46 калории = гликемичен индекс 40 = 100 милиграма витамин С

Една кошничка ягоди (най-честата опаковка, която се продава в магазина или на пазара) = 500 грама = 3 купички = 3 ХЕ

Една голяма ягода съдържа само 4 калории!

Novo Nordisk